Yumurtalık kanserinin en dikkat çeken 10 belirtisi
Yumurtalık kanseri bayanlarda her yarıyılda ortaya çıkabiliyor ancak en riskli yarıyıl menopoz sonrası. Erken düzeyde bulgu vermeyen yumurtalık kanseri için kumpaslı hekim takibinde olmak ise çok ehemmiyetli.
Genetik etmene dikkat
Yumurtalık kanseri, orijin aldığı dokunun cinsine bağlı olarak ikiye parçalar. Hastalığın cinsi, ortaya çıkma olasılığı ve başlama yaşını değiştirir. Hiç doğum yapmamış ve ailede, meme ve yumurtalık kanseri hikayesi olan bireylerin hastalığa tutulma tehlikeyi yüksektir. Ancak en ehemmiyetli tehlike etkeni ileri yaş olarak kabul edilir. Özellikle menopoz sonrası tek başına östrojen hormonu yardımı, yumurtalık kanserini tetikleyen etkenler arasındadır.
Hiçbir bulgu vermeden ilerliyor
Yumurtalık kanserinin en ehemmiyetli özelliği, hiçbir bulgu vermeden ilerlemesidir. Hastalık muhakkak bir safhaya eriştiğinde bu olguların yarıya yakın kısmı jinekolojik tetkik sırasında kazara fark edilir. Karında şişlik ve vajinal kanama gibi şikayetler yalnızca bu hastalığa has olmamakla beraber yumurtalık kanserinin de ilerlediğinin göstergesidir.
Yumurtalık kanserine işaret eden bulgular nelerdir
1. İştah kaybı
2. Süratli bir biçimde tokluk sezilmesi, kabarıklık
3. Bağırsak alışkanlıklarında farklılık ve özellikle kabızlığın ortaya çıkması
4. Mesane alışkanlıklarında farklılık ve sık sık idrara çıkma gereksinimi
5. Vajinal kanama
6. Kilo kaybı
7. Karında tazyik hissi ve kabarıklık
8. Kasıkta dolgunluk veya sızı
9. Uzun süreli hazımsızlık
10. Gaz veya bulantı
Yumurtalık kanseri teşhisi
Yumurtalık kanserinde erken tanı hayatsal ehemmiyet taşır. Kumpaslı jinekolojik tetkik ve kan testleri, hastalığın tespit etilmesine destekçi olur. Vajinal ultrason ile tetkikte tespit edilen bir kitlenin, cerrahi müdahale ve biyopsi ile nasıl bir yapıya sahip olduğu tespit etilir. Yumurtalık kanseri safhaları, hastalığın gösterdiği yayılıma göre tanımlanır ve rehabilitasyon tasarıyı da hastalığın safhasına göre tertip edilir.
Yumurtalık kanseri rehabilitasyonu
Erken düzeyde tanı konulan yumurtalık kanseri rehabilitasyonunda, cerrahi ile urun tamamen çıkarılarak o bölgenin arınılması amaçlanır. Erken yarıyıl hastalarında yalnızca cerrahi yeterli olur. İleri düzey yumurtalık kanserinde ise hastalık öbür uzuvlara dağılmışsa evvel kemoterapi ile kitlenin küçültülmesi tasarlanır. Daha sonra uygulanacak cerrahi, küçülen kitlenin çıkarılarak bölgenin arınılması için yapılır.