Güzellik

Yağlı cilt her yaşta ayrı bir sorun

Yağlı cilt her yaşta ayrı bir sorun

Ergenlik çağına gelinceye kadar herkesin cildi yağ ve nem balansı bakımından klasiktir. Ama 13-14 yaşlarında seksüel hormonlar faaliyete geçmeye başlayınca işler değişir. O pürüzsüz ve transparan çocuk cildi hemen herkeste azıcık da olsa yağlanır. Ergenlik sivilceleriyle karşılaşmayan gençlerin rakamı oldukça azdır. Bu geçiş yarıyılından sonra cilt tipleri değişikleşir. Kimi insanların hissesine de yağlı bir cilt düşer.

Bu bir uğursuzluk midir

Böyle denilemez. Kaderli olanlar yalnızca klasik cilde sahip olanlardır. Kuru, karma ve yağlı ciltler de itinayla balansta yakalanabilirler. Yağlı ciltlere, kurutucu ve tahriş edici bir bakım uygulanmadıkça, basit basit kırışmazlar ve daha hoş görünürler. Bu açıdan avantajlı dahi sayılırlar. Hakikatinde bayanlarda fazla yağlı cilde pek sık tesadüfülmez. Bu mesele daha çok erkeklere hastır.

Cildimizin tipi, buluğ çağında, gebelik ve menopoz yarıyılında veya ara mevsimlerde değişebilir. Özellikle güzde yağlanma çoğalır. Bu yarıyılların dışında farklılıkla karşılaşılacak olursa, evvel kullanılan mahsullerden, sonra hormonal meselelerden işkillenmek gerekir.

Cildin yağlanmasının nedenleri

Cildin yağlı olması, çoğunlukla irsiyetseldir. Bazen pakliğin ilgisizlik edilmesi, yanlış kozmetik-bakım mahsulleri, fazla stres, metabolizmanın bozulması, bazı kan dolaşımı rahatsızlıkları, hormonal meseleler ve sıhhatsiz beslenme cildin fazla yağlanmasına neden olabilir.

Uykusuzluk ve stres yağlanmayı geçici olarak artırır. Misalin uykusuz bir gecenin ardından, saçlarımız sanki 1 hafta yıkanmamış gibi yağlanabilir. Yağ balansı Cildimiz sebum ismi verilen bir yağ katmanı ile kaplıdır. Klasik ölçüde sebum faydalı ve zorunludur. Zira cildin nemini çoğaldırır, pürüzsüz bir görüntü sağlar ve kırışmayı geciktirir. Fazla sebum ise, ölü cilt katmanı ile birleşerek, gözenekleri genişletir. Siyah nokta ve iltihaplı sivilce yaradılışına neden olur. Yağlı ciltteki yağ bezlerinin rakamı klasik ciltten farklı değildir. Ancak yağ yapımı ve salgısı fazladır.

Yağlı cilt her yaşta farklı meselelere yol açıyor

– Gençler, sivilce ve siyah noktalarla uğraşırlar.

– 30-50 yaş arasında, gözeneklerin genişlemesi ön tasarıya çıkar. Zaman zaman sivilcelenme de devam edebilir.

– 50 yaş üstündeki bireylerin meseleyi ise cildin kalınlaşması, matlaşması, gözeneklerin daha da gelişmesi ve sarkmasıdır.

Cilt pakliğinizi ilgisizlik etmeyin

Günlük paklik ve kumpaslı peeling yağlı ciltler için daha ehemmiyetlidir. Zira hava ve etraf lekeliliği, yağ ve makyaj artıkları zati geniş olan gözeneklerin ağzını tıkar ve siyah noktaları oluşturur. Bu siyah noktalar arınılmazsa sivilcelere dönüşür. Cildiniz yağlıysa, günde iki kere arının. Sabah ve akşamları evvel arınma jeli ve ardından tonik kullanın. Gün içinde cildiniz fazla parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle arının. Akşam konuta kazanç gelmez, cilt pakliğinizi yapın. Suratınızdaki sebuma yapışan eksoz-sigara dumanı, toz ve değişik lekelerle uyuyuncaya kadar beklemeyin.

Yağlı ciltler için en uygun arınıcılar, jel kıvamında olanlardır. Jeller ciltten basitçe akarak temizler. Sabun kullanıldığında, siyah noktaların oluşma olasılığı çoğalır. A Vitamini ve AHA’larla yapılan peelingler cildin yağ balansını kumpaslar. Geceleri A vitamini, Tretinoin veya AHA kapsayan kremleri kullanabilirsiniz. Cildin yağlılık derecesine göre, bunları her gece veya gün fazla uygulayabilirsiniz. Cildinizi hafifçe cedden bu kremleri sürdükten sonra ayrıca ıslatıcı kullanmanıza gerek kalmaz.

Gözeneklere karşı en iyi usul: Mikrodermabrazyon

Mikrodermabrazyon, hafif bir peeling usulüdür. Belirli bir tazyik ile, son derece ince aluminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek yapılır. Cilde çarpan kristaller, cilt yüzeyini hafifçe eskitir ve alt teni uyarırlar. Hafif eskime, ölü tenin ceddilip taze bir ten oluşmasını sağlar. Uygulandıkça cilt canlanır, nem balansı düzelir ve genişleyen gözenekler sıkışır. Yağlı cildi nemsiz vazgeçmeyin Yağlı ciltlerin bakımında yapılan en büyük kusur onları nemsiz vazgeçmektir.

Yağlı ciltlerin, su ve nem lüzumunu karşılamak için en ehemmiyetlisi kurutucu bakımlardan kaçınmaktır. İkincisi, miktarlı bir biçimde ıslatmaktır.

Bu emelle hazırlanan farklı mahsulleri kullanabilirsiniz;

– Yağ oranı yüzde 10-15’i geçmeyen hafif ıslatıcılar. Bunların içeriğinde silikon bulunur.

– Tamamen yağsız ıslatıcılarda nem çekici ve gözetici maddeler olan ‘humektantlar’ bulunur.

– Ciltteki yağ oranını dengeleyen oil-control mahsullerin içinde pudra, kil, mikro süngerler veya polimerler gibi maddeler bulunur. Cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler. Suratınızı yıkandıktan sonra hemen ıslatıcı sürmeyin. 10-15 dakika kadar cildin kendine gelmesini bekleyin.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı