Diyet

Vitamin eksiklikleri zihinsel sağlığınıza zarar verebilir

Vitamin eksiklikleri zihinsel sağlığınıza zarar verebilir

Beslenme biyokimyamız balanssızlaştığında zekasal sıhhatimiz etkilenir. Beden, gıdaları doğru bir biçimde metabolize etmezse, bir vitamin desteği almanız gerekebilir.

Hepimiz eşsiz olduğumuz için, bir birey belli bir besinin D vitamini gibi daha düşük seviyelerini çok iyi tolere edebilirken, öteki birey tolere edemeyebilir. Beslenme eksiklikleri zekasal sıhhatinizi değiştirebilir. Bireye bağlı olarak hafif ila devirici problemlere yol açabilir. Araştırmalar, bazı yetersizliklerin anksiyete ve bunalıma katkıda bulunabileceğini ve obsesif kompulsif bozukluk ve bipolar bozukluk gibi belli zekasal sıhhat bozuklukları olan bireylerde semptomları şiddetlendirebileceğini göstermektedir.

Beslenme ile alakalı meseleler yaygın olarak, stresi idareme maharetinin eksilmesi, çoğalan evham veya asaplılık, ruh hali balanssızlıkları ve daha düşük konsantrasyon veya odaklanma gibi bulgular olarak ortaya çıkabilir. Tabii ki, zekasal sıhhat karışıktır ve gıdalar bulmacanın ufak bir parçası olabilir. Bilim insanlarının hala perhiz-ruh hali iletişimi ve belli yetersizliklerin aklımıza tesiri hakkında keşfetmek ve tartışmak için çalıştığı pek çok şey var, ancak işte şimdiye kadar bulmayı muvaffak oldukları bazı esas beslenme oyuncuları.

D vitamini

Bu yağda çözünen vitamin, ruh halini, uykuyu ve nöronların korunmasını ve birleşimini tertip eden 1000’den fazla genin ekspresyonunu tesirler. Beden ve beyin süresince, kimileri ruh hali, kurnazlık, motivasyon, hafıza ve zevki etkileyen bölgelerde bulunan D vitamini reseptörleri vardır. D vitamini, iyi sezdiren beyin kimyevilerini serotonin ve oksitosin yapan genleri de kumpaslar. D vitamini noksanlığının bulguları arasında bunalım, anksiyete, asaplılık ve bitkinlik sayılabilir.

B12 vitamini

B12 vitamini serotonin ve dopamin gibi ruh halini artıran beyin kimyevilerinin yanı gizeme norepinefrin gibi stres hormonlarının tertip edilmesinde de rol oynar. Aynı zamanda beyin için bunalımla ilişkili bir nörotoksin olan homosisteinin detoksuna destekçi olur. B12 vitamini noksanlığının bulguları bitkinlik, anlaşma ve karıncalanma, soluk darlığı ve daha aşırısını içerebilir.

B6 vitamini

B6 vitamini, serotonin, dopamin ve GABA dahil olmak üzere beynin iyi sezdiren kimyevileri yapmada bir ortak etkendir. B12 gibi, B6 vitamini de bedenin homosistein seviyelerini hakimiyet altında yakalamasına destekçi olur, bu da ruh hali meselelerine destekçi olur. Böbrek hastalığı veya malabsorpsiyon problemleri olan insanlar B6 vitamini beceriksiz olma ihtimali azami olan şahıslardır.

Magnezyum

Magnezyum stres tepkisini tertip etmeye destekçi olur ve tabiatın ruh hali dengeleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Magnezyum yetersizliği ender görülür. Magnezyum beceriksizliğini gösterebilecek belritiler arasında bitkinlik, bulantı, iştah kaybı ve ruh hali farklılıkları olabilir.

Çinko

Çinko, beyin işlevinde bir hayli ehemmiyetli rolü olan bir mineraldir. Ayrıca, B6 vitamininin serotonin ve dopamin gibi iyi sezdiren kimyeviler yapmak için olası olan en iyi işi yapmasına destekçi olur. Çoğu insan natürel olarak perhizlerinden yeterli ölçüde çinko alır. Hamile veya emziren bayanlarda, vejetaryenler ve gastrointestinal hastalığı olan bireylerde bir noksanlık alana gelebilir. Noksanlık bulguları arasında iştah veya tat kaybı, hiddet kaybı, bunalım ve bilme eforlukları sayılabilir.

Demir

Demir, beden ve beyin süresince oksijen mesajımını tertip etmenin yanı gizeme, serotonin ve dopamin gibi ruh hali tertip edici kimyevilerin üretilmesine ve dengelenmesine destekçi olur. Demir yetersizliği için en fazla tehlike altında olanlar, demir beceriksizliğini önlemek için yemek mevzusunda özellikle dikkatli olmayan bayanlar, yaşlılar ve veganlardır. Demir noksanlığının bulguları arasında bitkinlik, konsantre olma güçlüğü ve baş dönmesi sayılabilir.

Omega 3

Omega-3’ler, her ikisi de beyin işlevinde ehemmiyetli bir rol oynayan DHA ve EPA ismi verilen bileşenler kapsar. İltihaplanmayı önler, beyin hücresi sağlığına gözetir ve beyin hücreleri arasındaki irtibatı geliştirir. Ayrıca ruh halini iyileştirebilirler. Omega 3 noksanlığının bulguları arasında genellikle kuru cilt, bitkinlik, alerji ve kronik susuzluk gibi duygu gidişat meseleleri bulunur.

Noksanlık nasıl anlaşılır ve ne yapmalı

Başlamadan evvel ehemmiyetli bir anekdot: Perhizinizi değiştirmek veya vitamin yardımları almak, ruh hali ile alakalı problemlerinizi çözmeye destekçi olabilir. Konuşma terapisi ve ilaç rehabilitasyonu gibi öteki müdahaleler, ruh sıhhati meselelerini iyileştirmenin en iyi öğrenilen yollarıdır.

Beslenmeye “sıhhati gözetmek ve nüksetmeyi önlemek veya daha düşük dozlarda ilaç müdahaleleri kullanmak için ehemmiyetli bir destekçi rehabilitasyon” olarak bakmalısınız. Potansiyel bir yetersizliğin oluşup oluşmadığına dair size ipucu verebilecek muhtelif fiziksel işaretler vardır. Bunlar; sık ​​baş sızısı, GI semptomları kabızlık, ishal, gaz ve kabarıklık, kırılgan tırnaklar, kuru cilt veya egzama, saç dökülmesi ve diğerlerini kapsayabilir.

Yüksek stres seviyeleri de sıklıkla semptomlara eşlik eder ve gıda seviyelerini negatif etkileyebilir. Eş biçimde, yeni bir stres, kendinize nasıl baktığınızı ve gıda ambarlarını ne biçimde harcadığınızı etkileyebilir. Beslenme gidişatınızı kapsamlı bir biçimde araştırmak, olup bitenlerin esas sebebine erişmede destekçi olabilir.

Fiziksel ve zekasal sıhhat birbiriyle irtibatlıdır, bu sebeple ruh sıhhati bulguları bir anksiyete olarak ortaya çıktığında beslenme her zaman rehabilitasyonun bir parçası olmalıdır. Kuşkularınızı hekiminize veya psikiyatristinize açarak başlayın. Hekiminizden bulgularınızla meblağlı olan alakalı kantahlillerini yapmasını isteyin veya sizi hem zekasal sıhhat hem de beslenme mevzusunda uzmanlaşmış birine manipülasyonunu isteyin. Bedeninizi ve yaşamınızı en iyi siz tanıyorsunuz, şayet bir şey seziyorsanız, muhtemelen sezdiğiniz gibidir. Doğru rehabilitasyon tasarısıyla, kendiniz için en uygun çözümü bulacaksınız.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

[email protected]

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı