Uzmanlar uyardı: Kulaklarınızı temizlemeyin
“Kulak yolunu örten cilt, çok ince ve daha duyarlıdır. Kulağımızı arınalım derken o kemik kanalının üstündeki cildi yırtarsak, tahriş edersek bakteriler ve mikroplar cilt altına iner, şiddetli sızı ve orta kulak cerahatine neden olur”
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Azası Doç. Dr. Özgür Yörük, paklerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli sızı ve orta kulak cerahatine yol açabildiğini belirterek “Kulağınızı netlikle arınmayın zira kendi yapısında arınma özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde beden tarafından dışarı atılır” dedi.
Yörük, ulus arasında “kulak lekeyi” olarak öğrenilen cerumen salgısının, hasardan çok veriminin bulunduğunu söyledi. Herkesin kulak arınma meylinin olduğunu anlatan Yörük, kulak lekesinin cemiyette güzel karşılanmadığına işaret etti. Ancak cerumenin içinde kulağı gözetici maddelerin yer aldığını dile getiren Yörük, “Lizozim maddesi, kulağı bakterilere ve mantarlara karşı gözetiyor” diye konuştu.
Yörük, şöyle devam etti: “Kulak çöpleriyle kulağımızı arınmaya kalkarsak dışarı atılmak üzere olan salgıyı, daha ileriye doğru atarız. Kulak bunu ‘Bir ölçü salgı eksildi’ gibi algılar ve onu bitirmek için azıcık daha fazla salgı yapar. Böylece kulağımızda lekeyle dolma vaziyeti ortaya çıkabilir. Ayrıca kulağa sokulan pamuklu çubuk, bedenden atılmak üzere olan salgıyı iterek kulak çeperini kapatır, bu da dinleme bozuklularına neden olur.”
Yanlış arınma usulleri ciddi meselelere yol açabilir
Bazı şahısların kulaklarını iğne, tığ, anahtar, çöp ve kürdanla karıştırdığını, bunların netlikle yanlış arınma usulleri olduğunu belirten ve kulak içindeki kısmın alınganlığına dikkati sürükleyen Doç. Dr. Yörük, şunları kaydoldu:
“Kulak yolunu örten cilt çok ince ve daha duyarlıdır. Kulağımızı arınalım derken, o kemik kanalının üstündeki cildi yırtarsak, tahriş edersek sızı sezeriz. Cildi yırttığımızda dış kulak yolundaki bakteriler, mikroplar cilt altına iner, kulağımızın iltihaplanmasına ve orta kulak cerahatine neden olur. Bir de tatile gittiysek, denize, havuza girmişsek, havuz ve denizdeki bakteriler o cildin altına girmişse, çok şiddetli kulak sızıları ve kulak irinlerine yol açabilir. Hatta tatilinizin zehir olmasına neden olabilir.”
Çok rahatsızlık dinliyorsanız pamuk veya peçete kullanın
Lekeden rahatsızlık dinleyenlerin, pamuk ya da peçete takviyeyi ile kulağının dış kısmını hafifçe arınabileceğini anlatan Yörük, “Biz dış kulak yolunun içindeki lekeyi, arka kısmındaki çeperi görmek için bazen alırız. Alırken de ucu çarpık küreklerimiz vardır. Küreklerle lekenin arda geçeriz, usulca lekeyi alırız ve kulağın tetkikini yaparız. Onun dışında kulak arınılmamalıdır” bilgisini verdi.