Sürekli yorgun ve vücut ağrınız varsa dikkat
Yaygın vücut ağrısı, yorgunluk ve uyku bozukluğu ile kendini gösteren fibromyalji, kireçlenmeden sonra en sık karşılaşılan romatizmal hastalıkların başında geliyor. Hastalığa kimi durumlarda depresyonun eşlik ettiğini belirten uzmanlar, hastanın bilgilendirilmesinin önemine işaret ediyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aydın Ender Süzer, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
Sabah yorgunluğu ve depresyon görülebilir
Fibromyalji, başlangıçta kas ve bağ dokudaki yangıdan kaynaklandığı düşünülmüş, daha sonra yapılan incelemelerde saptanan en önemli bulgunun inflamasyon değil hipoksi (dokuda oksijen azlığı) olduğu görülmüştür. Fibromyaljide en temel belirti yaygın vücut ağrısıdır. Ağrı daha çok boyun, omuz, kalça ve uyluk gibi bölgelerde görülmesine rağmen el ve ayaklarda da hissedilebilir. Hastalar eklem şişliğinden (sübjektif şişlik) yakınabilir ancak hekimce gözlenen objektif bulgu yoktur. Yorgunluk, geceleri sık uyanma veya uykuya dalmakta zorluk şeklinde uyku kalitesinde bozukluklar görülebilir. Sabah yorgunluğu şiddetli olabilir, sabah tutukluğu yaygındır. Kısa süreli hafıza kayıpları ve konsantrasyon bozuklukları görülebilir. Denge kaybı, ağız ve göz kuruluğu, ellerde renk değişikliği sıklıkla görülebilir. Depresyon eşlik edebilir.
Kişiye özel tedavi planlanıyor
Günümüzde fibromyalji tedavisinde amacın semptomları azaltarak hasta için en iyi fonksiyonel durumun sağlanması olduğunu belirten Dr. Aydın Ender Süzer, “Tedavide altın bir standart bulunmamakta ve kişiye özel olarak planlanmaktadır. Fibromyaljinin iyi ve kötü günlerinin olduğu; tedavinin semptomları iyileştirebileceği fakat tamamen yok olmayabileceği anlatmak hastalara yardımcı olur. Kişinin stresinin azalmasının ve egzersizin önemi net şekilde anlatılmalıdır” dedi.
Davranış sorunları düzeltilmeli
Hastanın yeterince bilgilendirilmesi kişinin tedaviye uyumunu arttırıyor. Hastanın düzenli bir yaşam sürmesi, rahat yatak, düzenli egzersiz yapması, sigaranın bırakılması, alkol ve kafein alınmaması öneriliyor. Bu hastalıkla mücadelede egzersizin de rolü büyük. Sakatlıkları önlemek ve ağrıyı tetiklememek için egzersizler düşük yoğunlukta başlanmalı ve yavaş yavaş arttırılmalıdır.