Sağlık

Stres hastalığı: Bruksizm

Stres hastalığı: Bruksizm

Altında birçok sebep yatabilen bruksizm, ilerleyen süreçte dişlere zarar verirken, yüz yapısında da değişiklikler yaratabiliyor. Hastalığın özellikle yoğun stres altında kalınan günlerin gecelerinde, uyku sırasında ortaya çıktığı biliniyor. Peki, bruksizmin gün içindeki tepkilerinize yansıyabileceğini biliyor musunuz? Diş Hekimi Aylin Hoşzeban Erdur, bruksizm hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.

Stresli günlerde dişlerinize dikkat

Tıp dilinde bruksizm olarak adlandırılan diş sıkma, dişlerde aşırı kenetlenme görülmesi ya da diş gıcırdatmak olarak tanımlanıyor. Hastalık, sabahları genellikle çenede, yüz kaslarında ve boyun bölgesinde hissedilebilen ağrılarla ortaya çıkıyor. Gün içinde fazla stres altında olmanın ise bruksizm hastalığına davetiye çıkardığı biliniyor. Sadece dişler üzerinde etkisi olmayan diş sıkma hastalığı, ağız içerisindeki sert ve yumuşak dokuların da zarar görmesine neden olabiliyor.

Stres yaşayan öğrencilerde de görülebiliyor

Diş sıkma problemi, psikolojik ve genetik faktörler ve stresle birlikte görülebiliyor. Bu nedenle çoğunlukla farkına varılmadan, özellikle yetişkinlerde karşılaşılıyor. Yoğun stres altında iş hayatını sürdüren kişiler, ayrıca okul ve sınav dönemi stresi yaşayan öğrencilerse bruksizmi yaşayan gruplar arasında yer alıyor. Çocuklarda da görülebilen bruksizm, özellikle süt dişleri ve daimi dişlerin bir arada bulunduğu dönemlerde ağız yapısının tam oturmaması nedeniyle oluşuyor. Araştırmalara göreyse bruksizm %80 oranla en çok kadınlarda görülüyor.

Diş sıktığımızı nasıl anlarız?

Hastalar genellikle dişlerini sıktıklarının farkında olmaması nedeniyle, problemi boyunda görülen kas ve çene ağrılarıyla anlayabiliyor. Diş sıkma sadece ağrılarla kendini belli etmeyip, diş kırılmalarına, sallanmalara veya dişlerde aşınmaya da neden olabiliyor.

Botoks yöntemi ve şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor

Yetişkinlerde stres kaynaklı görülebilen bruksizm, çiğneme kaslarına botoks yapılarak ya da hastaya özel tasarlanan şeffaf plakaların kullanımıyla tedavi edilebiliyor. Diş hekiminin gerçekleştirdiği tedavinin yanı sıra, psikolog veya psikiyatrist yardımıyla da hastalığın tedavisi desteklenebiliyor. Hastanın dişlerinde diş sıkmadan kaynaklı aşınmalar bulunuyorsa, bruksizm tedavisi gerçekleştirildikten sonra aşınan dişlerdeki şekil bozukluğunu önlemek için porselen kaplamalarla dişlerin estetik görünüme kavuşması sağlanıyor. Bu yöntem aynı zamanda aşınan diş yüzeyinin yarattığı, azalan yüz yüksekliğinin de düzeltilmesine fayda sağlıyor.

Diş sıkma sosyal hayatınızı etkiliyor

Bruksizm, kişinin sosyal hayatında da değişikliklere neden olabiliyor. Diş sıkma problemi günlük tepkilerin değişmesini sağlayabiliyor. Diş sıkma davranışı, gün içinde sinirlenildiğinde ve fazla öfke hissiyle birlikte diş sıkma veya diş gıcırdatma şeklinde ortaya çıkabiliyor. Bruksizm tedavisi gerçekleştirildikten sonraysa, diş sıkma davranışı için psikolojik destekle tedaviye devam edilmesi gerekiyor. Hastada görülen stresin veya depresyonun tedavisi gerçekleştirildiğinde hasta bilinçlenirken, hastalık kontrol altına alınmış oluyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı