Sağlık

Ses kısıklığını hafife almayın

Ses kısıklığını hafife almayın

Ses kısıklığının en sık görülen sebeplerinden birinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu aktaran KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, bu enfeksiyonların tek başına ses kısıklığına yol açabildiğini söyledi. Ayrıca enfeksiyonların, burun ve sinüsleri tutarak seste tez yorulma, ve gıcık hissi gibi bulgulara neden olduğunu dile getiren Prof. Öz, ses kısıklığına neden olan meselelen hakkında bilgi verdi.

Reflü ve alerji ses kısıklığına neden olabilir

Araştırmalara göre reflü, ses kısıklıklarının altında uyuyan en ehemmiyetli sebeplerden biri. Reflünün ses üzerindeki tesirini Dr. Öz şöyle anlattı:

“Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici toksik bir tesir yapması ses kısıklıklarına neden olmaktadır. Reflünün rehabilitasyonu reflüye bağlı ses kısıklığının da düzelmesini sağlar.”

Bir öteki etkenin de alerji olduğunu belirten Prof. Öz, alerjik bir insanın özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı yarıyılda ses kısıklığı, seste vahşileşme, tez yorulma ve seste çatallanma gibi kasvetler yaşadığını vurguladı.

Hocalar, hekimler, avukatlar, ses sanatçıları, spikerler, tiyatrocular, imamlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcılar seslerini yüksek tonda ve uzun vakit kullanmaları sebebiyle ses teli hastalıklarına daha sık tutuluyor.

Nodül sesin yanlış kullanılmasından olabilir

Her iki ses telinde de simetrik olarak oluşan nasırlaşma gibi şişkinliklere nodül sınıyor. Nodülün, sesin uzun vakit yanlış kullanımı neticesinde oluştuğunu vurgulayan Öz, “Nodulü olan şahsın sesi kısıktır ve tez yorulur, rehabilitasyonu ise ses eğitimidir. Polip ise yeniden sesin yanlış kullanımına bağlı olarak büyüyen akut bir yaralanmadır. Şuursuz biçimde yapılan ani bir haykırmaya bağlı olarak oluşan ufacık bir kanamayla ses telinde polip oluşabilmektedir. Polipler cerrahi olarak rehabilitasyon edilir.”

En ehemmiyetli sebebi sigara

Günde 1 koli ve üzerinde sigara içen bireylerde görülen ses telindeki şişmelere reinke ödemi ismi verilmektedir. Seste vahşileşme, çatallanma ve yorulmaya neden olan bu hastalıkta rehabilitasyon cerrahi teşebbüs ve sigaranın salt vazgeçilmesidir.

Ses teli kanserinde ilk belirti

İki haftadan daha uzun süren ses kısıklıklarında hastaların kesinlikle bir KBB doktoruna müracaat etmeleri gerekmektedir. Özellikle sigara ve içki kullanan, reflüsü olan bireylerde ses teli kanseri oluşma tehlikeyi vardır. Ses teli kanserlerinde ilk belirti ses kısıklığı olduğu için kanser erken düzeyde tutulabilir, cerrahi veya radyoterapi ile zaferli biçimde rehabilitasyon edilebilir.

Bu bulgulara dikkat

– Ses kısıklığı şikâyetiniz 2 haftayı geçtiğinde,

– Ses kısıklığı ile beraber; soğuk algınlığı olmadığı halde larenkste acı hissi, öksürürken ağızdan kan gelmesi, yutma ve yutkunma eforluğu, boyunda şişlik görülmesi biçimindeki şikayetler olduğunda,

– Sesin birkaç gün süresince tamamen kaybolması veya niteliğinde ciddi bir farklılık görülmesi gidişatında zaman kaybetmeden kesinlikle mevzuyla alakalı bir KBB doktoruna müracaat etilmelidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı