Cinsel Sağlık

Menopoz: Her kadının bilmesi gereken 11 şey

Belirli bir yaşın üstündeki tüm bayanlar menopoz yaşarlar. Menopoz, bir sene süresince adet yarıyılının olmadığı yarıyıl olarak belirlenir. Menopozla karşılaştığınız yaş değişebilir, ancak genellikle 40’lı yaşlarınızın sonlarında veya 50’li yaşların başında görülür.

Menopoz bedeninizde bir hayli farklılığa neden olabilir. Yumurtalıklarınızda östrojen ve progesteron imalinin eksilmesinin neticesinde sıcak basmalar, kilo alımı veya vajinal kuruluk gibi bulgular ortaya çıkabilir. Menopoz, osteoporoz gibi belli gidişatlar için tehlikeyi de çoğaldırabilir.

İşte her kadının menopoz hakkında öğrenmesi gereken 11 şey.

1. Menopoza girdiğimde hangi yaşta olacağım

Menopoz yaşının genetik olarak tanımlandığı düşünülmektedir, ancak sigara veya kemoterapi gibi şeyler yumurtalık düşüşünü süratlendirebilir ve erken menopoza neden olabilir. Doğum yapmış olan bayanlarda yapmamış olanlara ve doğum hakimiyet hapı kullanmış bayanlarda kullanmamış olanlara oranla menopoz daha geç olur. Bayanlar vasati 45-55 yaş arasında menopoza girer.

2. Perimenopoz ve menopoz arasındaki fark nedir

Perimenopoz, menopoz başlamadan hemen evvelki zaman dilimini ifade eder. Perimenopoz sırasında bedeniniz menopoza girmeye başlar. Bu, yumurtalıklarınızdaki hormon imalinin düşmeye başladığı anlamına kazanç. Sıcak basmalar gibi genellikle menopoz ile ilişkili bazı semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Adet döngüsü kumpassız olabilir, ancak perimenopoz safhası sırasında bitmez. Birbirini takip eden 12 ay süresince adet döngüsü tamamen bittiğinde, menopoz başlar.

3. Östrojen seviyeleri eksildiğinde hangi bulgular ortaya çıkıyor

Bayanların takribî yüzde 75’i menopoz yarıyılında en sık tesadüfülen bulgu olarak sıcak basmaları yaşadığını belirtiyor. Sıcak basmaları gündüz veya gece hakikatleşebilir. Bazı bayanlar artralji veya ruh hali farklılığı olarak öğrenilen adale ve eklem sızıları da yaşayabilir. Bu bulguların hormonlarınızdaki, hayat şartlarınızdaki veya ihtiyarlama sürecinizdeki metamorfozlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tanımlamak güç olabilir.

4. Sıcak basmalarını nasıl anlarım

Sıcak basmaları sırasında, beden sıcaklığınıza yükseldiğini sezeceksiniz. Sıcak basmalar bedeninizin üst yarısını tesirler ve cildiniz kırmızı renge dönüşebilir veya kirletilebilir. Bu sıcak, terlemeye, kalp çarpıntısına ve baş dönmesine neden olabilir. Sıcak basmaları günlük olarak hatta günde bir hayli kere hakikatleşebilir. Bir sene süresince veya birkaç sene süresince yaşayabilirsiniz.

Sıcak basmalarını tetikleyici faktörler:

– İçki veya kafein harcamak
– Baharatlı yemek yeme
– Stresli sezmek
– Sıcak bir yerde olmak

Fazla kilolu olmak ve sigara içmek sıcak basmalarını daha da makûslaştırır. Birkaç teknik, sıcak basmalarını rahatlatmaya dayanakçı olabilir:

– Konutunuzda veya büronuzda bir fan kullanın.
– Sıcak basmaları sırasında soluk egzersizlerini yapın.

Doğum hakimiyet hapları, hormon rehabilitasyonu veya ilaçlar sıcak basmalarını eksiltmenize dayanakçı olabilir. Sıcak basmaları kendi başınıza idaremekte güçlük sürüklüyorsanız doktorunuza müracaat etebilirsiniz.

5. Menopoz kemik sıhhatimi nasıl tesirler

Östrojen yapımındaki düşüş, kemiklerinizdeki kalsiyum ölçüsünü etkileyebilir. Bu kemik yoğunluğunda ehemmiyetli düşüşlere neden olabilir ve bu da osteoporoza yol açabilir. Aynı zamanda kalça, omurga ve öteki kemik kırıklarına karşı daha duyarlı olmanızı sağlar. Bir Hayli bayan, son adet yarıyılından sonraki ilk birkaç sene içinde süratlenmiş kemik kaybı yaşar.

Kemiklerinizi sıhhatli yakalamak için:

– Süt mahsulleri veya koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi bol ölçüde kalsiyum kapsayan gıdaları yiyin.
– D vitamini dayanağı alın.
– Kumpaslı egzersiz yapın ve egzersiz programınıza ağırlık idmanı ilave edin.
– İçki tüketimini eksiltin.
– Sigara içmekten kaçının.

6. Kalp hastalığı menopoza mı bağlı

Baş dönmesi veya kalp çarpıntısı gibi kalbinizle alakalı gidişatlar, menopoz sırasında ortaya çıkabilir. Eksilen östrojen seviyeleri bedeninizin elastik atardamarları tutmasını yasaklayabilir. Bu kan akışını etkileyebilir. Kilonuzu izlemek, sıhhatli ve balanslı beslenmek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek kalp rahatsızlıklarını geliştirme tehlikesini eksiltebilir.

7. Menopoz kilo aldırır mı

Hormon seviyelerindeki farklılıklar kilo almanıza neden olabilir. Bununla beraber, ihtiyarlama da kilo alımına katkıda bulunabilir. Kilonuzu hakimiyet etmeye dayanakçı olmak için balanslı bir perhiz sürdürmeye, kumpaslı olarak egzersiz yapmaya ve öteki sıhhatli alışkanlıkları uygulamaya odaklanın. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı, diyabet ve öteki gidişatlar için tehlikeyi artırabilir.

Kilo yönetimi:

– Kilonuzu idaremek için sıhhatli bir hayat stiline odaklanın.
– Şeker alımını eksilten ve kalsiyum alımını arttıran çok istikametli bir perhiz uygulayın.
– Haftada 150 dakika orta derecede egzersiz yapın ya da haftada 75 dakika koşu gibi daha yoğun bir egzersiz yapın.
– Egzersiz programınıza güç egzersizleri de dahil etmeyi unutmayın.

8. Başkalarıyla aynı semptomları yaşayacak mıyım

Menopozun semptomları aynı ailelerde dahi bir bayandan öbürüne değişir. Over işlevinin yaş ve gerileme oranı muazzam değişiklik gösterir. Bu, menopozunuzu fertsel olarak rejisörüz gerektiği anlamına kazanç. Anneniz veya en iyi dostunuz için işe yarayanlar sizin için işe yaramayabilir. Menopoz hakkında rastgele bir sorunuz varsa hekiminizle konuşun. Bulgularınızı kavramanıza ve bunları hayat stilinize uygun biçimde rejisörün yollarını bulmanıza dayanakçı olabilirler.

9. Histerektomi geçirdiğimde menopoza girip girmediğimi nasıl öğreneceğim

Rahminiz histerektomi ile cerrahi olarak çıkarıldıysa, sıcak basma yaşamadığınız sürece menopoza girdiğinizi öğrenemeyebilirsiniz. Bu, endometrial bir ablasyon geçirdiyseniz ve yumurtalıklarınız çıkarılmadıysa da olabilir. Endometrial ablasyon, âdetinizin ağır menstrüasyon rehabilitasyonu için astarının çıkarılmasıdır.

Rastgele bir bulgu yoksa, bir kan testi yumurtalıklarınızın hala çalışıp çalışmadığını gösterebilir. Bu test hekimlerin östrojen seviyenizi bulmalarına dayanakçı olmak için kullanılabilir; osteoporoz tehlikeyi altındaysanız verimli olabilir. Zira östrojen gidişatınızı öğrenmek, bir kemik yoğunluğu değerlendirmesine lüzumunuz olup olmadığını tanımlamada ehemmiyetlidir.

10. Hormon replasmanı tehlikesiz bir alternatif midir

Sıcak basmalarını ve kemik kaybını önlemek için muhtelif hormon rehabilitasyonları yapılabilir. Faydaları ve tehlikeleri, sıcak basmaların ve kemik kaybınızın ciddiyetine ve sıhhatinize bağlı olarak değişir. Bu rehabilitasyonlar sizin için uygun olmayabilir. Rastgele bir hormon rehabilitasyonunu sınamadan evvel kesinlikle hekiminizle konuşun.

11. Menopoz semptomlarının rehabilitasyonu için hormonal olmayan alternatifler var mı

Hormon rehabilitasyonu sizin için doğru tercih olmayabilir. Bazı tıbbi gidişatlar, hormon terapisini güvenle kullanmanıza mani olabilir veya bu cins bir rehabilitasyonu kendi şahsi sebepleriniz için kullanmamayı seçim edebilirsiniz. Hayat stilinizdeki farklılıklar, hormonal müdahaleye gerek kalmadan semptomlarınızın çoğunu gidermenize dayanakçı olabilir.

Hayat stili farklılıkları:

– Kilo kaybı
– Egzersiz
– Oda sıcaklığı eksilmesi
– Semptomları makûslaştıran gıdalardan sakınma
– Hafif pamuklu elbiseler giyinme

Nebatsal rehabilitasyonlar, akupunktur, bazı düşük doz antidepresanlar ve öteki ilaçlar gibi rehabilitasyonlar, sıcak basmalarını eksiltmede dayanakçı olabilir. Kemik kaybının önlenmesi için hekiminiz tarafından önerilen ilaçları kullanabilirsiniz.

Son anekdot

Menopoz, bir kadının hayat döngüsünün natürel bir parçasıdır. Östrojen ve progesteron seviyelerinin düştüğü zamandır. Menopozun ardından osteoporoz veya kardiyovasküler hastalık gibi belli gidişatlar için tehlike çoğalabilir. Bulguları idaremek, afaki bir kilo alımını önlemek için sıhhatli bir perhiz uygulayın ve bol ölçüde egzersiz yapın.

İşlev becerinizi etkileyen negatif bulgular yaşıyorsanız veya daha yakından bakmanız gerekebilecek olağandışı bir şey fark ederseniz doktorunuza müracaat etmelisiniz. Sıcak basmaları gibi semptomlara dayanakçı olacak çok rakamda rehabilitasyon alternatifi vardır. Menopoza girerken kumpaslı olarak yapılan jinekolojik tetkikler için hekiminize müracaat etin.

[email protected]

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı