Anne ve Çocuk

Koronavirüs, hamile anneden bebeğe geçer mi

Koronavirüsün yeni bir enfeksiyon olması nedeniyle hamilelik ve bebek üzerindeki tesirleri öğrenilmiyor. Eskiki SALLA ve MERS enfeksiyonlarından elde edilen bilgiler, koronavirüs enfeksiyonunun hamileliğin ilk altı ayında bebek üzerinde negatif bir tesir yaratmadığını gösteriyor. Ancak hamileliğin son 3 ayında, anne Covid-19 enfeksiyonu geçirirse bir ekip tehlikeler oluşabileceği hakkında çalışmalar yayınlanıyor.

Anne adayları, bu süreçte hepimizin yapması gereken aynı koruma tedbirlerini almalıdır diyen Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ayşe Deniz Şimşir, “Burada en ehemmiyetli mevzu şahsi ve sosyal hijyene dikkat etmek. Bunların dışında seyahat edilmemesi, kalabalık civarlarda bulunulmaması, toplu taşıma kullanılmaması gerekiyor. Aynı zamanda hamilelerin konuttan dışarı çıkarken netlikle maske takması çok ehemmiyet taşıyor. Eldiven kullanımını ise önermiyoruz” ifadelerini kullandı ve ihtarlarda bulundu.

Anne sütüne geçmiyor

Kar-hasar balansına bakıldığı zaman, bebeği emzirmenin her şeyden ehemmiyetli olduğu bir defa daha ortaya çıkmış oldu. Anne Covid-19 pozitif ise maske kullanarak ve bebeğe her değmeden evvel ellerini yıkayarak emzirmesinde rastgele bir mahzur yoktur. Covid-19’un anne sütüne geçmediği ispatlanmış vaziyettedir. Bebek biberonla besleniyorsa ise anne biberona, bebeğe ve süt pompasına değmeden evvel kesinlikle ellerini yıkamalı ve maske kullanmalıdır.

Hamileliğin her ayında yaptırılması gereken birtakım testler var. Hamileler sağlık kurumuna kazançken maskelerini takmalı, özel taşıtla erişimlerini sağlamalı. Hamilelerin zorunlu temkinin alındığı hiçbir sağlık kurumunda, tetkike gelmekten sakınmaları için hiçbir neden bulunmamakta. Nasıl ki hamilelerin rutin tetkiklerini aksatmamalarını öneriyorsak, bu yarıyılda sağlık kurumunda doğum yapmak özellikle ehemmiyetli. Zira asemptomatik hamilelerin de olabileceğini öğreniyoruz. Sağlık Kurumularda sıhhatli doğum için zorunlu tam ihtiyatlar alındığından, sağlık kurumunda doğum yapmaktan sakınmak için hiçbir nedeniniz yoktur.

Sezeryan mı, banal doğum mu

Bugüne kadar Çin’de yapılan araştırmalarda, 9 Covid-19 pozitif olan hamileden sadece birinde virüs bebeğine geçerken, bu 9 hamileden alınan misallerde ne amniyon akışkanında ne plasentada ne kordon kanında ne de yenidoğanın boğaz sürüntüsünde Covid-19 tespit etildiği görüldü. Ancak elde edilen araştırma neticelerine ek olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Mart sonunda vajinal doğum yapan üç pozitif hamilenin, bebeklerinin boğaz sürüntüsünde Covid-19 tespit etilmiştir. Dolayısıyla Covid-19 pozitif hamilenin doğumunda sezeryandaha iyi bir yol olarak görülüyor. Ayrıca vajinal doğumda annede soluk darlığı ve öksürük gibi şikayetler mevcut ise, travay esnasında bu belirtilerin ağırlaştığı da öğrenilen bir asıldır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı