Sağlık

Kışın D vitamini değerleri düşüyor

Kışın D vitamini değerleri düşüyor

Özellikle kışın D vitamini kıymetlerinin düştüğüne dikkat sürükleyen Beslenme ve Perhiz Uzmanı Zülal Yalçın, yetersizliğin kilo probleminden, psikolojik sebeplere kadar bir hayli meseleye yol açabildiğini söyledi ve D vitamini bakımdan zengin beslenme hakkında bilgi verdi.

Bir Hayli hastalığı birliktesi getiriyor

D vitamini beceriksizliğinin fiziksel ve psikolojik meselelere neden olabileceğini söyleyen Beslenme ve Perhiz Uzmanı Zülal Yalçın, kışın harcanması gereken D vitamini zengin gıdalar hakkında bilgi verdi. Yalçın; “Son senelerde yapılan çalışmalarda insulin mukavemeti, şeker hastalığı, karaciğerde yağlanma, obezite, kanserin, D vitamini yetersizliği ile ilişkili olduğu görüldü. Vitamin yetersizliği ilerleyen yaşlarda, vejetaryen / vegan beslenenlerde, beceriksiz beslenenlerde, kapalı alanlarda çalışanlarda, gece çalışanlarda ve kilolu insanlarda daha sık görülmektedir. D vitamini yetersizliği bulguları bunalım, kemik sızısı, sık sık soğuk algınlığına tutulma ve halsizlik gibi biçimlerde ortaya çıkabilir. D vitamini noksanlığını bir, gün ışığından yararlanarak iki, yiyecek öğeleri bakımından zengin beslenerek giderebiliriz. Özellikle güneşin kendini az gösterdiği kış aylarında; peynir, yumurta sarısı, somon balığı gibi yağlı balıklar, hayvansal yağlar, süt, ayran, kefir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, uskumru, istridye, karaciğer, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırganotu, yulaf harcanmalıdır. D vitamini açısından zenginleştirilmemiş yiyeceklerin D vitamini içeriğinin oldukça düşük olduğu unutulmamalıdır. D vitamini kıymetlerinizin banal seviyelerde olup olmadığını hakimiyet ettirmelisiniz. Diyetisyeniniz sizin beslenmenizdeki noksanlıklarınızı tespit etmenize ve bitirmenize takviyeci olduğunda, işinizde ve özel yaşamınızda daha dinamik, daha mutlu olabilirsiniz” dedi.

Güneş gözeticiler emilimi yasaklıyor

D vitaminini natürel yollardan güneş ışığı ile kollardan, surattan ve bacaklardan uygun aylarda Mayıs ve Kasım ayları arası her gün en az 15-30 dakika arası güneşlenerek alınması gerektiğini söyleyen Zülal Yalçın, saat sabah 7.00 -11.30 arası, öğleden sonra ise 15.30 dan sonra güneşlenme yapılmasını nasihat ederek, üryan derinin dolaysız olarak güneşi görmesi gerektiğine sözlerine ilave etti.

D vitaminin yararları

– D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilmesini sağlayarak özellikle çocuklarda sihrime ve büyümede oldukça ehemmiyetli bir vitamindir.

– D vitamini kemiklerin korunması ve üretimi için kalsiyumdan dahi daha tesirlidir.

– D vitamini pankreasta insülin üreten hücrelerden insülin birleşimini uyarır, bu sebeple şeker hastalığının önlenmesinde ve rehabilitasyonunda takviyeci olmaktadır.

– Güneşlenme derecesi ile serotonin seviyeleri arasında da pozitif bir ilişki olduğu öğrenilmektedir.

– Kanser hücrelerinin gelişmesini ve artmasını maniler.

– Fertlerde D vitamini seviyesinin düşük obeziteye neden olmaktadır.

– D vitamini yüksek kan tazyikini hipertansiyonu maniler, böbrek hastalıklarına gözetir, kalp damar hastalıklarını koroner atardamar hastalıklarını önler.

– D vitamini bağışıklık sistemi üzerinde oldukça ehemmiyetli role sahiptir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı