Kefirin bilinmeyen faydaları
Zihin gelişiminden bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye, hormon balansını sağlamaktan kemik ve adale gelişimine kadar bir hayli bereketi bulunan kefiri çocuklara hoşlandırmanın yollarını, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal anlattı.
Kefir, seneler boyu Kafkaslarda sıkça harcanan ‘uzun hayata iksiri’ olarak adlandırılan, uzun zamandır yaşamımızda olan, bağırsakta bulunan hasarlı bakterileri yok etmeye ve verimli bakterileri gözetmeye müteveccih de faaliyet gösteren olağanüstü bir yiyecektir.
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar eşi canlı organizma kapsayan kefir granülleri ilave edilerek elde edilir. Şayet uygun şartlarda saklanırsa senelerce aktivitelerine gözetirler. Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt meşrubatıdır. Kefir tanelerinin ebatları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arası renklerde ufak karnabahar veya patlamış darı görünümündedir.
Kalsiyum, fosfor ve magnezyum ambarı
Kefir, bedenin esas işlevlerinde ve muhtelif faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bol ölçüde bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, hafifletici ve asap sistemini tertip edici bir tesire sahiptir. Ayrıca şahane bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve asap sisteminin tertip edilmesinde tesirli rol oynar.
Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup asap sistemi üzerinde hafifletici tesirinin yanı gizeme hücre gelişimi ve enerji gereksiniminin karşılanması için bedende karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi biçimde kullanılmasına takviyeci olur. İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi vaziyetlere de iyi kazanç. Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması gidişatında cilt, böbrek, karaciğer ve asap sistemine rakamsız fayda sağladığı öğrenilmektedir. Khadiselikle hazmedilebilen besleyici bir süt mahsulü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme yarıyılındaki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi sürükleyen insanlar için ideal bir meşrubattır.
Kefiri yemeklerin içine gizleyin
Çocuklar için önerilen günlük kefir ölçüyü bir yaşından sonra bir çay kadehidir. İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı erişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt harcıyorsa o kadar kefir harcayabilir. Kefiri harcamayan çocuklar için en iyi usul kefiri yemeklerin içine gizleyip vermektir. Kefirli sütlaç, çörek ya da kek gibi.
Kefirin sıhhate verimleri
– Bebeklikten ergenliğe kadar; kemik, adale ve dişlerin gelişimi için lüzumlu olan vitamin, mineral ve protein takviyesini sağlar.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı mukavemeti çoğaldırır.
– İştah açar ve beslenmeye eforlu yardım olur.
– İshale ve kabızlığa iyi kazanç, anemiyi önler.
– Görme yeteneğini kuvvetlendirir.
– Yaraların süratle iyileşmesini sağlar.
– Zihin gelişimine ehemmiyetli katkı sağlar.
– Astım ve allarjiye karşı mukavemet oluşturur.
– Büyümeyi süratlendirir, boy uzamasına ve sıhhatli gelişime takviyeci olur.
– Hormon balansını sağlar, ergenlik yarıyılına pozitif aktiflik katar.