Sağlık

Katarakt hakkında merak edilen her şey

Katarakt hakkında merak edilen her şey

Kataraktın olgunlaşması, kalınlaşması için beklenilmesi gerektiği inancı günümüzde artık geçerli değildir. Zamanında müdahale edilmezse göz tansiyonuna neden olur ve görme yetinizi kaybetmenize yol açabilir.

İşte Doç. Dr. Volkan Hürmeriç’in katarakt hakkında söyledikleri:

Katarakt nedir

Göz içerisinde bulunan lens resim makinasındaki mercek gibi odaklanmayı sağlamaktadır. Katarakt ismini verdiğimiz hastalık gözün transparan lensinin şeffaflığını kaybetmesidir. Bu gidişatı buğulanmış sırçaya benzetebiliriz. Yeni doğan bebekler dahil olmak üzere katarakt her yaşta görülebilmektedir. Dünyada en fazla görülen rehabilitasyon edilebilir âmâlık nedenidir.

Kataraktın bulguları nelerdir

Başlangıç yarıyılında katarakt rastgele bir şikayet oluşturmayabilir bu sebepten dolayı 45 yaşından sonra herkesin senelik göz hakimiyeti yaptırması gerekir. Zaman içerisinde görme seviyesinde eksilme ve görme netliğinde bozulma oluşur. Aydınlık etrafta ya da karşıdan araba farları gibi parlak bir ışık geldiğinde görme daha fazla bozulabilir. Bazı katarakt hastaları yakını daha iyi görmeye başlarlar. Bunun nedeni hakikatinde gözlük hatasının başka bir deyişle refraksiyonun miyopa doğru değişmesidir ve sıhhatli bir vaziyet değildir.

Kataraktın sebebi nedir

Göz içerisinde bulunan merceğimiz proteinlerden oluşmaktadır. Yaşla beraber lensteki proteinlerin yapısında bozulma alana gelmekte ve şeffaflığını kaybetmektedir. Yaşın haricinde katarakta alttaki hastalıklar da yol açabilmektedir. Sigara kullanımı, ailede katarakt öyküsü, şeker hastalığı, obezite gibi metabolik hastalıklar, hipertansiyon, gözün travmaya maruz kalması, göz içi irini başka bir deyişle üveit gibi hastalıklar geçirmek, hap veya damla biçiminde kortizon kapsayan ilaçların uzun sure kullanımı, güneş ışığına uzun müddet gözetmesiz biçimde maruz kalma ve daha evvel göz operasyonu geçirmiş olmak nedenler arasındadır.

Katarakt tanısı nasıl konur

Göz tetkiki yapılarak tanı konabilmektedir. Yapılan tetkikte görme kaybına neden olabilecek öbür hastalıklar ayırt edilir.

Katarakt nasıl rehabilitasyon edilir

Kataraktın tek rehabilitasyonu cerrahidir. Rastgele bir ilaçla, perhizle, egzersizle, gözlükle katarakt rehabilitasyon edilmemektedir. Katarakt harekâtı esnasında 2 mm genişliğindeki giriş yerleri kullanılmaktadır. Harekât 7-10 dakika arası bir sure almakta ve hastalarımız bu sırada sızı sezmemektedir. Anestezi damla ile yapılmakta, iğne netlikle uygulanmamaktadır.

Ne zaman operasyon olmak gerekir

Katarakt operasyonu için hastalığın için iyice olgunlaşması gerektiği görüşü günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Harekât esnasında kullanılan aygıtlar ve göz içi mercek teknolojisinde sağlanan büyümeler sebebiyle daha erken yaşlarda katarakt harekât uygulanmaktadır.

Katarakt operasyonundan ne beklenir

Katarakt operasyonu için sağlık kurumunda uyumanıza gerek yoktur. Hastalar operasyon sabahı muayenehanemize geldikten sonra öğleden sonra taburcu edilmektedir. İşlemin ertesi günü hastalarımız olağan yaşamlarına geri dönmektedir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı