Karlar diyarında ne güzellikler saklı…
Halk arasında Doğu ’nun Kapadokya ’sı olarak anılan Narman Peribacaları Erzurum ’un bir diğer doğa harikası… Ancak buradaki peribacalarının oluşum biçimleri yönünden Kapadokya ’dakilerden farklı olduğu söyleniyor. Yine de bu doğal kayalıklar biçim açısından birbirini andırıyor ve burası da tıpkı Kapadokya gibi fotoğraf tutkunlarının favorilerinden. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ’nca Dünya Geçici Miras Listesi ’ne de alınan ‘kırmızı periler diyarı ’ Erzurum-Ardahan karayolu üzerinde… Uğramanızı tavsiye ederim.
Ne alınır?
class=’cf’>
Erzurum ’da hediyelik eşya denince akla ilk olarak oltutaşı, oltutaşı denince de Taşhan geliyor. Burada envai çeşidini bulmak mümkün. Tespih, yüzük, kolye gibi ürünler alabilirsiniz.
Ne yenir?
Erzurum ’un en ünlü lezzeti şüphesiz ‘cağ kebabı ’… Bu kebap o kadar ünlü ki Doğu Ekspresi yolcuları tren Erzurum garına gelmeden sipariş verip mola esnasında afiyetle yiyorlar.
Erzurum ’da pek çok yerde yemek mümkün. En ünlüleri Koç ve Gel Gör. Bu enfes lezzetin çıkış yeri Tortum ilçesi. “Üşenmem giderim; ilk yapıldığı yerde de denemek isterim” derseniz aklınızın bir köşesine not edin. Ayranaşı çorbası ve kadayıf dolması da Erzurum ’un yerel lezzetlerinden bazıları.
Görmeden dönmeyin
Şehri ayaklarınızın altına seren manzarasıyla Erzurum Kalesi.
Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese,
Üç Kümbetler ve Yakutiye Medresesi.
Milli Mücadele ’de Erzurum
class=’cf’>
Kongresi ’nin yapıldığı kongre sarayı.
Atatürk ’ün 1919 ’da kullandığı, şu anda müze statüsünde olan Atatürk Müze Evi.
İspir ’e yaklaşık 35 kilometre mesafedeki Yedigöller.
Kırmızı periler diyarı Narman.