Kalbi koruyan basit formüller
İnsan kalbi her şeyden etkileniyor. Misalin heyecanlanınca, vahime, neşelenince ya da koşunca süratleniyor. Şahsın ufakken geçirdiği başka hastalıklardan da etkileniyor, anne babasının kalp damar tıkanıklıklarından da. Ayrıca kalbin bir kısmı etkilenirse, öteki kısımları da bundan kısmetini alabiliyor. Misalin, kapakta firari varsa, ritim bozukluğu oluşabiliyor, damar tıkanıklığı olursa, ritim bozukluğu büyüyebiliyor.
Özetle alıngan bir uzuvdur kalp. Böylesine alıngan ve hayatsal bir uzva çok iyi bakmak gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kalbi gözetmenin 3 yöntemini şöyle söylüyor:
1- Mutlu olmak
Mutluluk kalbe en iyi gelen ilaç reelinde. Mutluluk ne kadar fazla sürerse, kalbe o kadar iyi geliyor. Başka Bir Deyişle bir günlük değil, bir ömür boyu mutluluk kalbi gözetiyor. Çalışmalarda; mutlu olan insanlarda daha az damar tıkanıklığı ve daha az ritim bozukluğu olduğu ortaya konmuş.
Misalin, Amerika’da yapılan bir araştırmada, mutlu olmanın kalp damar tıkanıklığı tehlikesini yüzde 20 eksilttiği gösterilmiş. Bunun sebebi ise mutlu olan insanlarda damar tıkanıklığı ve ritim bozukluğu tehlikesini artıran adrenalin ile kortizol gibi stres hormonlarının daha az salgılanması. Ayrıca çalışmalarda mutlu olan insanların kalp için tehlike etmeni olan sigarayı daha az içtikleri ve daha çok spor yaptıkları gösterilmiş.
2. Spor yapmak
Spor yapmanın kalp damar tıkanıklığı, kalp kapak hastalığı ve ritim bozukluğuna iyi geldiğini gösteren suratlarca çalışma var. Ancak doğru spor cinsleri seçim edildiğinde ve kumpaslı yapıldığında kalbe iyi geliyor. Spor; oksijenli ve oksijensiz olmak üzere iki gruba bölüyor. Oksijenli olanlar; koşma, yüzme ve futbol gibi spor esnasında soluk soluğa kalınan, süratli hareketler ve çok tekerrürlerle yapılan spor cinslerini oluşturuyor. Bu sporları yaparken kalp çok süratleniyor, solunum da buna paralel olarak süratini artırıyor. Solunum süratlenince kan daha süratli oksijenleniyor. Bu vaziyet, kalp damarlarındaki kanın da daha fazla oksijenlenmesi anlamına geliyor. Kalbin oksijen dayanağının çoğalması kalbi hafifletiyor, bu da kalp krizlerini önlüyor.
Oksijenli spor kumpaslı olarak yapıldığında beden günlük olarak daha fazla kalori yakmaya başlıyor. Fazla kalori yakmak da kandaki kolesterol ölçüsünü düşürüyor. Bunun yanında zayıflama, tansiyon ve kan şekerinde iyileşmeyi sağlayarak kalp üzerine pozitif tesir yapıyor. Ancak spor yaparken süratli hareket etmek de çok ehemmiyetli. Misalin, 10 km yürümektense 10 dakika koşmak kalbe çok daha iyi geliyor.
Uzmanlar bu sebeple muhtemelse her gün, değilse haftada 3 kere, 15 dakikalık koşu veya yüzmeyi öneriyor. Yürümek de kalbi gözetiyor elbette. Ancak vitrin dolaşır gibi yürümenin kalbe pek bir verimi olmuyor. Sanki bir yere yetişmeye çalışıyormuş gibi süratli yürümek gerekiyor.
3. Sıhhatli beslenmek
Kalp damar tıkanıklığı tehlikesini önlemek için en iyi gıdaları sebzeler oluşturuyor. Zira posası çok, kalorisi az ve yağsız oluyor. Etin de yağsız kısmı yenmesi gerekiyor. Kalp hastalıklarından korunmak için beyaz et, balık eti ve tavuğun göğüs eti öneriliyor. Akışkan yağlar, katı yağlara göre daha sıhhatli oluyor. Ancak yağ ne kadar az ise kalp o kadar fazla korunuyor. Katı yağlar, başka bir deyişle tereyağı, margarin ve kuyruk yağı, kalp damar tıkanıklığını artırıyor. Dolayısıyla bu cins yağlardan uzak durmak çok ehemmiyetli.