İşitme kaybı diyabet hastalarında 2 kat daha fazla
Araştırmalar, diyabetli şahısların duyma kaybının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, diyabet ve duyma arasındaki irtibat hakkında şu bilgileri verdi:
Şeker hastalarında duyma kaybı yüzde 54
Duyma bozukluğu ve diyabet arasında güçlü ve meblağlı bir irtibat bulundu. Amerika Birleşik Devletlerindeki Milli Sıhhat Enstitüsü’nün National Institutes of Health – NIH yayınladığı araştırmada diyabet olan ve olmayan iki grup insan incelendi. Tahlilciler, diyabetli 399 erişkinin yüzde 21’inde düşük frekans ile orta frekans arasında hafif veya daha fazla duyma kaybı olduğunu bununla beraber diyabet olmayan 4 bin 741 erişkinde yüzde 9’luk bir farkın bulunduğunu tespit etti. Şeker hastalarının yüzde 54’ünde yüksek frekanslı duyma kaybı vardı, bununla beraber diyabetik olmayanlarda bu oran yüzde 32 idi.
Bu araştırma diyabet evveli şahıslara da uygulandı. Diyabet evveli olanlar bütün teşekküllü şeker hastalığını geliştirme düzeyinde olanlar sıradan kan şekeri seviyelerine göre yüzde 30 daha fazla duyma kaybı yaşadılar. Kesin neden hala bilinmez olsa da, uzmanlar, yüksek kan şekeri seviyelerinin gözlere, böbreklere veya kan damarlarına hasar vermesinin yanında kulak asaplarına da hasar verebileceğine inanıyorlar.
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’da yayınlanan daha ileri araştırmalar, NIH National Institutes of Health’nin evvelki bulgularını kuvvetlendiriyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya ve Asya’nın muhtelif yerlerinde takribî 20 bin bireyin katıldığı araştırmalarda diyabet ve duyma kaybı arasında irtibatlar bulundu.
Yalnızca Amerika’da 30 milyon diyabet hastası ve 34.5 milyon duyma kaybı hastası var. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, bu istatistik diyabet ve duyma kaybının en yaygın sıhhat meseleleri arasında olduğunu gösteriyor.
Senede bir kere hakimiyete gidin
Hem diyabet hem de duyma kaybıyla ilişkili tehlikeleri kavramak, başka karmaşıklıkların oluşmasını önlemede ehemmiyetlidir. Diyabetiniz varsa, özellikle duyma kaybına tutulma tehlikeniz mevzusunda şuurlu olmanız gerekir. Duyma kabiliyetinizi senede bir kere hakimiyet ettirin. Duyma kaybının bulguları hakkında bilgi sahibi olmak ve rutin duyma hakimiyetleri içi sıhhat uzmanlarına görünmek çok ilerlemeden evvel duyma kaybını durdurmanıza dayanakçı olabilir.