Hamilelikte obezite, çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir
Anne ve çocuk arasındaki bağ insan tabiatındaki en yoğun bağdır. Bir çocuk dünyaya getirmek, bir annenin yaşamında büyük farklılıklara neden olur. Karnınızda yeni bir insan taşımak anlamına gelebilecek keyif ve mutluluğun ötesinde, bu yeni rol için esas bir şey var: Mesullük. Ve bu yalnızca ebeveynlik ve eğitimden değil. Bu mesullük, gebelik sırasında çocuğunuzun sıhhatini gözetmekle başlıyor.
Gebelik sırasında obezite ile çocuğun gelecekteki beyin gelişimi ile alakalı meseleler arasında bir iletişim olduğunu öne süren bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyoruz.
Gebelikte obezite
Gebelik sırasında bir kadının ağırlığı genellikle hem kendisi hem de doğum uzmanı için bir evhamdır. Kilo çoğalışının kademeli olması ve her hamilelik yarıyılı için sıhhatli hudutlar içinde olması gerekir. Obezitenin gebelik sırasında bayanlarda neden olabileceği karmaşıklıklar arasında yüksek tansiyon, preeklampsi hamilelik zehirlenmesi ve gestasyonel diyabet vardır.
Beden kitle indeksini VKİ ölçen bir tablo kullanarak fazla kilolu veya obez olup olmadığınızı bilebilirsiniz.
Obezite ve hamilelik tehlikeleri
Hamile bir bayan çok fazla kilo aldığında, genellikle yalnızca sıhhatinin riske gireceğine inanılır. Başka Bir Deyişle, bunun bebeği de etkileyebilecek bir mesele olduğunu dikkate almıyoruz. Misalin, preeklampsi gebelik için tehlikeli olabilir. Bu vaziyete sahip annelerin karmaşıklık olmadan doğum yapması bayağı olsa da, erken doğum veya bazı gidişatlarda düşük yapma tehlikeyi vardır.
Columbia Üniversitesi ve Texas Üniversitesi uzmanlarından oluşan bir takım, BMC Pediatrics’te bir çalışma yayınladılar ve annelerin obezitesini gebelik sırasında çocuklarının gelişiminde bazı eforluklarla ilişkilendirdiler.
Çalışma nasıl yapıldı
Epidemiyologlar, beslenme uzmanları ve etraf sıhhati tahlilcileri takımı, hem gebelik sırasında hem de 3 ve 7 yaşlarındayken 368 anne ve çocuklarını araştırdı. Seçilen 368 şahıs aynı ekonomik ve sosyal aile abonelerine aitti. Annelerin kavmi orijinleri, uygar vaziyetleri, eğitim seviyeleri ve IQ’ları dikkate alındı. Bebeğin doğduğu hamilelik yarıyılına ve maruz kaldığı etrafsal şartlara da dikkat edildi.
Annenin gebelik sırasındaki beslenmesi ve bebeğin emzirilip beslenmediği inceleme dışına vazgeçilmiştir.
Çocuklar 3 yaşındayken motor yeteneklerini değerlendirmek için testler yapıldı. Aynı testler 4 sene sonra 7 yaşına geldiğinde tekerrür yapıldı.
Çocuğun IQ’su düşebiliyor
3 yaşındaki çocukların çalışmalarında, analistler motor yeteneklerini araştırdılar ve annenin gebelikteki obezitesinin çocukların motor hünerlerinin daha yavaş olduğu hadiselerle iletişimli olduğunu belirttiler.
Çocuklar 7 yaşında yine araştırıldığında, gebelik sırasında fazla kilolu veya obez olan annelerin oğullarının, bayağı kilolu bayanlardan doğan çocuklardan daha düşük IQ’ya sahip oldukları keşfedildi. Bu fark 5 puan veya daha fazlaydı ve yalnızca erkeklerde alana geldi.
Her ne kadar çalışma gebelik sırasında obezite ile yukarıyada belirtilen çocuklarda problemler arasında bir iletişim bulsa da, bunun sebebini veya sebeplerini tanımlamak muhtemel değildi.
Öte yandan, çalışma her çocuğun etrafını ele aldı ve gebelik sırasında anne obezitesinin çocuğun IQ’su üzerindeki tesirinin, rahat bir konutta geliştiklerinde, reyin ve bilme için uyarıcılar aldıklarında daha düşük olduğunu buldu.
Annenizin size hamile iken ne kadar kilo aldığını öğreniyor musunuz? Hamileyseniz, kilo alma tecrübeniz neydi? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.
özel içeriğidir.