Sağlık

Göz önünde sinek uçuşmaları yaşıyorsanız dikkat

Otururken ya da uyurken birden ayağa kalktığınızda gözleriniz kararıyor, baktığınız yerlerde uçuşan sinekler mi görüyorsunuz? Peki, altında kolay sebeplerin uyuduğu düşünülen, “tansiyondur, başım dönmüştür, geçer” olarak adlandırılan bu problemin ciddi tablolarla sonuçlanabildiğini öğreniyor muydunuz?

Yazı yazarken, kitap okurken ya da ayağa kalkarken bireyler gözlerinin önünde sinek uçuşması hissi yaşadıkları görülüyor. Bu vaziyet, hastalar tarafından sarih renkli tabanlara bakıldığında müessese biçiminde de tasvir edilebiliyor. Çoğu zaman önemsenmeyen bu problem, felçten görme kaybına kadar çok ciddi hastalıkların sinyalcisi olabilirken, aynı zamanda acilen bir uzmana müracaat etmeyi gerektiriyor.

Gözlerin önünde sinek uçuşması başka hastalıkları işaret eder

Gözler, çok ince ve çok kumpaslı liflerden alana gelen yumurta akı kıvamındaki bir yapıdan oluşur. Lifler, bu yapıya su kıvamında bir transparanlık sağlar. Böylece gözlerde duru bir görme kazanılır. Fakat bazen bu lifler arasındaki kumpas bozulur ve yapılarında bir kalınlaşma yaşanabilir. Bunun sonucunda da hasta gözlerinin önünde sinek ya da siyah noktaların uçuştuğunu düşünür. Hastalar bu vaziyeti daha çok düz renkli bir tabana baktıkları zaman yaşarlar.

Sinek uçuşmalarını önem verin

Göz önünde yaşanan sinek uçuşmaları, ağ tabaka yırtılması gibi ehemmiyetli göz hastalıklarının sinyalcisi olabilir. Erken yarıyılda teşhis ve rehabilitasyonu yapılabilen ağ tabaka yırtılmasında geç kalınması ise ağ tabaka dekolmanı ufalaması olarak adlandırılan âmâlıkla sonuçlanabilen hastalığa neden olabiliyor. Bu sebeple gözün önünde rastgele bir uçuşan cisim ya da şimşek çakmalarına eş ışık gölgeleri fark ediliyorsa zaman kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına görünmek gerekiyor.

Erken teşhis görme kaybının önüne geçebilir

Ağ Tabakada yaşanan yırtılma kanamayı da birliktesi getirir. Oluşan kanama ise kanın gözün içine akmasına, bu gidişat da şahısların gözlerinin önünde sinek uçuşuyor hissi yaşamasına neden olur. Mevcut kanama kendiliğindene durur fakat yırtılma kesinlikle erken müdahale gerektirir. Ağ Tabaka yırtıkları problemi erken yarıyılda fark edildiğinde lazer ile çözülebilir. Fakat lazer, gözler önünde uçuşan cisimlerin görülmesinin önüne geçmez. Lazer rehabilitasyonu ile sadece ağ tabaka ufalaması meselesini önlemek kastedilir. Gözlerin önünde bir şeylerin uçuşması hissi çoğu şahıs tarafından tolere edilebildiğinden genellikle rehabilitasyon lüzumu dinlenmez. Fakat vaziyet, bireyi günlük etkinliklerini yaparken zorlayacak ebatta ise hastaya vitrektomi operasyonu ile daha net bir görüş kazandırılabilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı