Sağlık

Genetik sağırlığa virüsle tedavi umudu

Genetik sağırlığa virüsle tedavi umudu

Bilim insanlarınca hayvanlarda sağırlığı gideren son çalışmalar, insanlarda da bazı sağırlık türlerinin tedavisi yolunda önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, erken yaşlarda işitme duyusunun yitirilmesi vakalarının hemen hemen yarısının arkasında bebeklerin DNA’larındaki bazı bozukluklar yatıyor. Science Translational Medicine adlı organda sonuçları yayımlanan ve fareler üzerinde yürütülen araştırma, bir virüsün genetik bozukluğu ve işitme duyusunu kısmen düzelttiğini ortaya koydu. Uzmanlar bu sonuçların, 10 yıl içinde bir tedavi geliştirilmesini sağlayabileceğini kaydediyor.

ABD ve İsviçre’deki araştırmacılar, bu deneyde kulak içindeki, sesleri beynin algılayabileceği elektrik sinyallerine dönüştüren ufak tüyler üzerinde odaklandı. DNA’daki bazı değişimler bu tüyleri elektrik sinyali yaratamaz hale getiriyor ve sağırlık baş gösteriyor.

Virüsle tedavi fareler üzerinde denendi

Araştırma ekibi, tüy hüclerine geçerek hatayı düzeltebilen genetiği değiştirilmiş bir virüs geliştirdi. Bu virüs 115 desibellik gürültü yaratan rock konserlerinde olduklarını fark etmeyen “ağır düzeyde sağır” fareler üzerinde denendi. Farelerin kulaklarına enjekte edilen virüs, farelerin işitme duyularını normal düzeye çıkarmasa da, önemli gelişme sağladı.

Fareler, hareket halindeki bir otomobilde duyulan düzeyde gürültüyü (85 desibel) işitebilecek duruma geldi. 60 gün boyunca süren deneyde sese karşı tepkilerini de değiştirdikleri gözlendi.

“Bir tedavi yolu bulduk demek için henüz erken”

Boston Çocuk Hastanesi’ndeki araştırmacılardan Dr. Jeffrey Holt, BBC’ye yaptığı açıklamada “Bu deney son derece heyecan verici. Ama boş ümitler yaratmamak için temkinli bir iyimserlik içindeyiz. Bir tedavi yolu bulduk diyebilmemiz için henüz zaman erken. Ancak çok da uzakta olmayan bir gelecekte genetik sağırlığın tedavisinde bu yola başvurulabilir ki, bu da önemli bir gelişme” dedi.

Ortaya çıkardıkları sonucun, uzun süreli olabileceğini kanıtlamak istediklerini vurgulayan araştırma ekibi, insanlar üzerine klinik deneylerine başlanması için henüz hazır olunmadığını söylüyor.

Virüs tedavisi kulağın içindeki tüy hüclerinin çoğunu değiştiriyor ama dış tüy hüclerini etkilemiyor. İç tüy hücreleri, seslerin işitilmesine olanak sağlıyor; dış tüylerse seslere karşı hassasiyeti ayarlıyor.

Söz konusu araştırmada, aile içinde yeni kuşaklara aktarılan türdeki sağırlıkların % 6’sının nedeni olan TMC1 genindeki değişim onarıldı. Ancak sağırlıkla ilişkilendirilen 100’den çok ve birbirinden ayrı gen bulunuyor. Elde edilen bulguların çok fazla yüksek sesli müzik dinlemenin sonucunda oluşan işitme kaybının düzeltilmesinde etkili olmadığı kaydedildi.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı