Sağlık

Gebelikte varis

Gebelikte varis

Gebelik, bayanların en çok yaşamak istediği tecrübelerden biridir. Bir çocuk sahibi olmak belki de bir insanın yaşayabileceği en hoş duygulardandır. Ancak hamilelikte belirli başlı problemler ortaya çıkabilmektedir. Zira gebelik sürecinde bedende çok fazla farklılık alana kazanç. Aynı biçimde kadının psikolojisinde de muhakkak farklılıklar kollanmaktadır. Bunlar tamamen banal vaziyetlerdir. Beden, kendini yeni bir canlıya daha iyi bakabilmek için yine tertip etmektedir. Bu tertip etme sırasında da kimi zaman anormal farklılıklar alana kazanç. Bunlardan birisi de varis hastalığıdır. Çoğu kadının hamileyken başına gelen sıhhat problemlerinden birisi olan varis, bacaklarda bulunan toplardamar genişlemesi neticesinde ortaya çıkmakta ve damarların mavi bir hal alması ile görülmektedir. Bunun yanında sızı, kaşınma gibi bulgular ile ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte varis, öteki hastalarda da olduğu gibi önemsememe edilmeden rehabilitasyon edilmesi gereken bir gidişattır.

Hamilelikte varis neden görülür

Varis, ilerleyen yaşlarda görülebilen bir hastalık olmasına karşın gebelik gibi bedenin kendi kendini yine tertip ettiği gidişatlarda da görülebilmektedir. Gebelikte varis, oldukça sık tesadüfülen ve rehabilitasyonu muhtemel olan bir gidişattır. Çoğu anne adayı bu rahatsızlıktan dolayı hekime müracaat etmektedir. Varis, rehabilitasyon edilmesi gereken ve bakımsızlığa gelmeyecek hastalıklar arasındadır.

Gebelik süreci varis yaradılışını bir anlamda basitleştirmektedir. Zira bebeğin lüzumu sebebiyle anne adayının bedenindeki kanın pompalanma ölçüyü de çoğalmaktadır. Bunun akabinde ise toplardamarlarda olması gerekenden fazla kan birikmektedir. Bu gidişat varise neden olabilmektedir. Ayrıca bu yarıyılda varis oluşmasındaki bir başka neden olarak ise rahimde bulunan bebeğin annenin kasıklarındaki toplardamarlara yaptığı tazyik gösterilebilmektedir. Hamilelikte varis hastalığının önlenmesi için ise şunlar önerilmektedir;

Hamilelikte varisi önlemek için yapılması gerekenler

– Bol bol yürüyüş,

– Fazla sıcak suyla banyo yapmamak,

– Ağır kaldırmamak,

– Uzun zaman hareketsiz kalmamak,

– Çok fazla su harcamak,

– Dar kıyafetlerden uzak durmak,

– Topuklu pabuç seçim etmemek,

– Dinlenirken bacakları yukarıyada yakalamak,

– Sol tarafa doğru uyumak,

– Uzun zaman ayakta kalmamak

Gebelikte görülen varislerin rehabilitasyonu, bebeğe ve anne adayına rastgele bir hasar gelmemesi emeliyle genellikle varis çorabıyla yapılmaktadır. Bunun dışında hekimin teklifi yönünde hamilelikte varis rehabilitasyonu için nebatsal ilaçlar, seçenek rehabilitasyon usulleri ya da lazer gibi usuller de kullanılabilmektedir.

Doc. Dr. Halit Yerebakan

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı