Güzellik

Fazla mimik cildi yaşlandırıyor

Fazla mimik cildi yaşlandırıyor

İlerleyen yaşla beraber cildin elastikiyetini sağlayan kollajen ve yağ dokusunun yanı gizeme nem yakalama kapasitesi de eksiliyor. Bunun neticesinde da ciltte kirler, buruşuklar, sarkma, matlık ve deformasyon gibi problemler oluşmaya başlıyor. Yaşlanmak natürel bir süreç ve bunu önlemek olası değil şüphesiz. Ancak bazı faktörler var ki cildimizin daha erken yaşta eskimesine neden olabiliyor. Misalin kusurlu alışkanlıklarımızın çok büyük hisseyi var süratle ihtiyarlamamızda. Peki cildimizi olması gereken süreçten evvel ihtiyarlatan bu alışkanlıklarımız neler? Acıbadem Kozyatağı Sağlık Kurumu Cildiye Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral değiştirmemiz gereken hasarlı tavırlarımızı anlattı, cildimizin uzun seneler genç ve sıhhatli kalması için ehemmiyetli tekliflerde bulundu.

Güneşderi korunmamak

Cildi ihtiyarlatan en ehemmiyetli etrafsal etken, hasarlı güneş ışınlarıdır. Yaz mevsiminde gereğinden fazla, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmak hem cilt sıhhati hem de cilt hoşluğu açısından çok tehlikeli. Güneşin hasarlı UVA ve UVB ışınları ciltte kuruluk, buruşukluk, kalıcı kahverengi kirler, şişkin kırmızı kirler, ton değişiklikleri, çok daha ehemmiyetlisi cilt kanserine yol açabiliyor.

Sigara içmek

Güneşderi sonraki en hasarlı etrafsal etmenlerden biri de sigara. Üstelik sigara içmek kadar sigara dumanına maruz kalmak da cildimizi negatif doğrultuda etkiliyor. Sigaranın içinde bulunan nikotin cildin üst katmanında suyun tutulumunu eksilterek buruşukların oluşmasını tetikliyor. Ayrıca cildin bağ dokusunda yer alan kollajenin ufalanmasına neden olarak erken ihtiyarlamayı da tetikliyor. Sigara içerken ve üflerken yapılan dudak büzme hareketiyle üst dudak bölgesinde buruşuklar da ortaya çıkabiliyor.

Fazla yapılan mimikler

Mimik adaleleri duygu ve düşüncelerimizi belirtmemizde bize destekçi olan surat adaleleridir. Ancak bazı mimikleri gereğinden çok yapmamız, başka bir deyişle bu adaleleri fazla kullanmamız istenmeyen çizgilerin oluşmasına neden olabiliyor. Özellikle kaş ortasında ve göz kenarında zaman içinde giderek çoğalan ve besbellileşen bu çizgiler bizi hem olduğumuzdan yaşlı hem de sert huylu gösteriyor.

Yeterince su içmemek

Su içmek genel sıhhatimizin yanı gizeme cilt sıhhatimiz için de çok ehemmiyetli. Cildimiz lekeli hava, rüzgar, güneş, klima ve öteki etrafsal etkenler sebebiyle zati kuruyor. Yeteri kadar su içmediğimizde bu kuruluk daha da apaçık hale gelip ciltte kuruluğa bağlı buruşukluklara yol açabiliyor.

Kusurlu beslenmek

Kusurlu beslenmek cildimizin erken ihtiyarlamasına neden olabiliyor. Misalin şeker cildimizin en ehemmiyetli düşmanlarından biri. Şeker molekülleri bedende fazla ölçüde olduklarında proteinin yapısını değiştiriyorlar. Bunun neticesinde cildin en ehemmiyetli yapıları olan kollajen ile elastin proteinleri zarar görebiliyor. Cildin esnekliğini ve sıkılığını sağlayan bu maddelerde oluşan zarar da ciltte sarkma, buruşukluk ve deformasyonlara neden olabiliyor.

Yanlış mahsul kullanmak

Cildin sıhhatli ve hoş görünmesini sağlayan, ihtiyarlama bulgularının daha geç ortaya çıkmasına katkıda bulunan pek çok mahsul mevcut. Ancak bu mahsullerin tesirli olabilmeleri için cilt tipinize uygun olanlarını seçmeniz ve doğru biçimde kullanmanız çok ehemmiyetli. Aksi halde ciltte tahriş, hassasiyet, kızarıklık ve buruşuklar gibi pek çok mesele büyüyebiliyor. Aynı biçimde kusurlu ve niteliksiz makyaj mahsulleri de cilde hasar verebiliyor, siyah nokta ile iltihaplı sivilce yaradılışını tetikleyebiliyor, buruşuklara neden olabiliyor.

Makyajı arınmadan yatmak

Makyajımızı arınmadan yatmak cildimize yaptığımız en büyük yanlışlardan biridir. Gün içinde cildin gözeneklerinde leke ve makyaj viraneleri birikiyor. Şayet bunlar cilt yüzeyinden uzaklaştırılmazsa cilt gece kendini yenileyemiyor, bunun neticesinde iltihaplı sivilce ile kuruluk gibi negatif tesirler büyüyor ve zamanla buruşuklar oluşuyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı