Diyet

Evde ekmek yapmanın ipuçları

Evde ekmek yapmanın ipuçları

Ekmek de trend olan konut üretimi lezzetlerden biri. Vaziyet böyle olunca iş başa düşüyor ve yapabildiğimiz kadarını kendi mutfağımızda hazırladığımız yiyecekleri seçim ediyoruz. Ekmek de bunlar arasında en bırakılmazlardan birisi. Her öğünde harcanabilen ekmekleri konutta yapmak size güç geliyorsa hiç üzülmeyin. Size takviyeci olacak pratik mayalı harçlar ile mayalı hamuru oluşturup kendinizi dahi afallatacak ekmekler yapabilirsiniz. Nereden mi biliyoruz? Biz de ekmeğimizi konutumuzda yapıyoruz o sebeple bu tasviri basitçe sınayabileceğinizi ve kendi damak zevkinize göre kuru yemişler, meyveler ve akla gelen daha pek çok değişik lezzetle çeşitlendirebileceğinizi öğreniyoruz.

evde ekmek yapımı

Kolay ekmek tasviri

İçindekiler

– 250 gr çavdar unu

– 250 gr buğday unu

– 350 ml ılık su

– 1 kutu ekşi mayalı esmer ekmek harcı

– 2 çay kaşığı tuz

– 4 yemek kaşığı zeytinyağı

– 1 tatlı kaşığı keten tohumu

– 1 yemek kaşığı yulaf kepeği

Yapılışı

Unu yoğurma kabına eleyin ve üzerine ekmek harcını ilave edin. Bu evrede harç tercihinizi Ekşi Mayalı Esmer Ekmek Harcı’ndan yana yapabilirsiniz. Sonrasında karşıma tuz ilave edin ve kuru malzemeleri hoşça karıştırın. Karışıma zeytinyağını ilave edin. Ilık suyu karışıma yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Yoğurma operasyonunu elle ya da hamur yoğurma cihazı ile yapabilirsiniz. Hamur yoğurma harekâtı bittikten sonra hamurun üzerini örtüp mayalanmaya vazgeçin. 30 dakika mayalanan hamurun üzerine keten tohumu ve yulaf köpeği ilave edin.
Hamuru yine hoşça yoğurun. 12 denk parçaya ayırdığınız hamuru tezgaha un serpip açın ve açılmış hamura kayık biçimi verin. Ekmekleri yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve 30 dakika mayalanması için bekleyin. Mayalanan hamurun üzerine bıçak ya da çatal desteğiyle biçim verip evvelden 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. 10 dakikanın sonunda fırını 180 dereceye ayarlayın ve ekmekleri 15 dakika daha pişirin.

Ekmek üretiminde dikkat edilmesi gerekenler

Ekmek hamuru olarak adlandırılan hamur gerçeğinde en esas mayalı hamur tanımıdır. Mayalı hamur ile çalışmanın neticeleri çok lezzetli olsa da bu çalışma azıcık sabır ve emek gerektirir. İyi pişmiş lezzetli bir ekmek elde etmek için her mayalanma sürecini yerine getirmeli ve beklemelisiniz. Doğru noktalara dikkat ederek şahane ekmekler yapabilirsiniz.

1. Bütün miktarlarla çalışın

Sizden yaşça büyük olan insanlardan tasvir istediğiniz zaman zorlandıklarını görürsünüz. Pek çoğunun tanımlarında malzemeler “göz kararı” ile ifade edilir. Ekmek yapmaya ve mayalı hamur ile çalışmaya yeni başladıysanız kesinlikle tasvirlere sadık kalmaya ve miktarlara uymaya çalışın. Pişirme süresi gibi fırına bağlı gidişatlarda kendi ayarınızı bulmak için birkaç sınama yapmanız gerekse de mayalı harç ile yapılan tasvirlere harfiyen uyarak lezzetli ekmekler yapabilirsiniz.

2. Maya tercihini doğru yapın

Hoş bir mayalı hamur yapmak için değişik cinste mayalar sınayabilirsiniz. Fırında yapacağınız ekmekler için yaş maya ya da etkin maya olarak adlandırılan mahsulleri seçim ederken ekmek yapma cihazı kullanıyorsanız Instant maya seçim edebilirsiniz. Kuru malzemeleri karıştırdıktan sonra maya ile birleştirmek mayalı hamur yaparken daha iyi netice almanıza takviyeci olacaktır. Tasvirlerde 100 gram yaş maya yerine 40 gram kuru maya kullanabilir ve tasvirlerinizde bu orana uyarak farklılıklar yapabilirsiniz.

3. Mayanın fermantasyon sürecini bilin

Mayalı hamur yapmak için mayalanma sürecinin başlaması ve zaferli bir biçimde devam etmesi gerekir. Mayalanma için ideal sıcaklık 30°C dir. Şayet mayalanma çok süratli olursa ekmek tez dağılınır. Mayalı hamur yaparken hamura koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına itina göstermelisiniz. Soğuk malzemeler kullanırsanız mayalanmayı yavaşlatırsınız ve istediğiniz neticeyi alamazsınız. Fırınınızı 40 derecede içerisine bir kadeh su koyarak 10-15 dakika ısıttıktan sonra fırını kapatıp mayalanacak hamuru fırına yerleştirerek de hoş bir mayalı hamur elde edebilirsiniz.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı