Dekorasyon

Evde bitki yetiştirmek için öneriler

Evde bitki yetiştirmek için öneriler

Konutta nebat yetiştirmeye başlamak, salataya koyabileceğiniz nane ya da ete ilave edebileceğiniz kekik gibi yenilebilir şeyler yetiştirebilmek açısından çok hoş bir başlangıçtır.

Ne yetiştireceğinize karar verin

Konutta yetiştireceğiniz nebatın biçimi ve işlevi ehemmiyetlidir.

Ama yiyebileceğiniz cinsten nebatlar yetiştirmek istiyorsanız bunun ehemmiyeti yoktur. En popüler şifalı nebatlar maydanoz, nane, roka, reyhan, dereotu, biberiye, kişniş ya da kekik gibi nebatlardır.

Başlangıç: Nebatları isterseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, isterseniz bir fidanlığa giderek bir fide demeti satın alabilirsiniz. Karar size kalmış. Fide alacaksanız yaprakların sarı ya da kahverengi değil yeşil olmasına dikkat edin.

Köklerin sarı ya da beyaz olmasına dikkat edin.

Yer seçin: Nebatlar için ışık çok ehemmiyetlidir. Şifalı nebatların her biri değişik ışıktan sever.

Bazı nebatlar sıcak ve nem hoşlanır, ama güneş ışığını direk almaları iyi olmaz. Nebatınız için en iyi hayat alanını bulana kadar değişik yerleştirmeler sınayabilirsiniz.

Saksı bulun: Nebatınızın yaşayacağı saksının büyüklüğü ya da derinliği ehemmiyetlidir, ancak konutunuz pencereniz ya da balkonunuz için bir dekor olması açısından da bir o kadar ehemmiyetlidir. Saksıyı odanız için bir bitirici olarak görebilirsiniz.

Fidanlıklarda ya da konut aksesuarları satan dükkânlarda saksı çeşitlerini bulabileceğiniz gibi konutta daha evvel bulunan bir koliyi ya da tenekeyi bir fırça ya da kurdele desteğiyle süsleyerek kendi yapıtınız olan bir saksı da yapabilirsiniz.

Yerleştirme: Saksınıza çiçeğinizi konumlandırma sırasında odaklanmanız gereken en ehemmiyetli noktalar toprak, gübre, su ve sulama sistemidir. İyi emen ve nebatı daha çok besleyen bir toprak cinsi seçmeniz önerilir. Konutta yetiştirilecek nebatlara ait saksıların altında bir delik olması ve o delikten süzülen suların bir saksı altlığında bir araya gelmesi ehemmiyetlidir.

Etiketleme: Özellikle tohumdan nebat çıkaracaksanız, fesleğeni reyhandan, maydanozu kekik otundan ayırmak için bir etiketleme yapmanız iyi olur. Etiketleme sistemi elinizin her an bahçenizin üzerinde olduğu izlenimi verir; daha yaratıcı stickerlar kullanıp bu işi daha cümbüşlü hale getirebilirsiniz.

Hasarlıları tanıyın: Nebatlarınızı böceklerden gözetebilmeniz için yaprakları çok sık tahliliniz ve problemi gelişmeden çözmeniz gerekir. Yapraklardaki renk metamorfozları, minik ısırıklar haşere tırtıl gibi hasarlıların habercisidir.

Tetikte olun: Genel olarak gözetmeci ve gözlemci olun. Nebatınız neye lüzumu olduğunun bulgularını vermeye çalışır. Yapraklar yeşil ve dolgun ise toprak nemli ise mesele yoktur.

Budama: Yaprakları koparmak ya da budama yapmak sizi üzebilir ama yeni yaprakların çıkmasına ve büyümesine imkân tanıdığı için lüzumludur. Nebat yetiştirmenin en cümbüşlü tarafı bakımını yapmaktır.

Gayretlerinizin meyvesini yiyin: Taze nebatlarınızı özel tasvirlerinizde kullanın ve farkı görün. Kendi yetiştirdiğiniz yeşillikleri salataya, pişirdiğiniz ete, rostoya, makarnanın üzerine koymak enfes bir haz almanızı sağlayacaktır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı