Sağlık

Donuk omuz problemine dikkat

Donuk omuz problemine dikkat

Özellikle mat omuz; çözülmesi güç bir biyolojik puzzledır ve de oldukça yaygın görülen bir problemdir. Kesin olarak tanı koymak ve tesirli bir rehabilitasyon usulü oluşturmak bu surattan güçtür. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, mat omuzun teşhis ve rehabilitasyon usulleri hakkında şu bilgileri verdi:

Hastaların çoğu bayan

Diyabet gibi hastalıklar, geçirilmiş travmalar omuzda bazı problemlere yol açar. Omzun aynı pozisyonda uzun vakit durması ile beraber, omuzlarınızda sırlı bir sızlama ve sızı sezersiniz. Omuz ekleminin bu gibi vaziyetlerde hareket yeteneğini kaybetmesi ile ‘mat omuz’ alana gelmektedir. Çoğu hasta ilk olarak sütyen tokasını takamama, arka cepten cüzdan alma, sırtını kaşıyamama gibi günlük hayat etkinliklerini yapamayınca bu vaziyeti fark etmektedir. Hastaların 3’te 2’si bayanlardan oluşmaktadır.

Mat omuz adale iskelet sisteminde alana gelen bir hastalık gibidir. Omuzda alana gelen biyolojik problemdir, biyomekanik değil. Mat omuz olması için yineleyici bir yaralanma olmasına gerek yoktur. Kolda alana gelen kırık sonrası kolun askıya alınmasına bağlı olarak, inme geçiren bir hastada omzun aralıksız aynı pozisyonda olmasından dolayı mat omuz alana gelmesi daha muhtemeldir.

40 yaş üstünde görülür

Mat omuz başka sıhhat problemlerinin de bir bulgusudur. Diyabet veya kardiyovasküler rahatsızlıkların varlığında ve çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki şahıslarda görüldüğü söylenmiştir. Obezite problemleri ve metabolik rahatsızlıklardan kaynaklanan kandaki inflamasyon ile ilişkili bir gidişattır. Hipertroidizm de mat omuz için bir tehlike etkenidir. Romatoid artrit, lupus gibi tanı koyulabilir otoimmün hastalıklar da mat omuza neden olabilecek etkenlerdendir. Bir öteki tehlike etkeni de sigaradır. Sigara bir hayli kronik sızıya neden olan bir etken olarak gösterilir.

Rehabilitasyon için manuel uygulamalar tesirli

Rehabilitasyon edici istikamette yapılan manuel uygulamalar oldukça tesirli ve kısa müddette netice vermektedir. Omzunuzda bir problemin varlığını seziyorsanız, fizyoterapistinize danışmanızda fayda var.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı