Dişlerinizi yemeklerden hemen sonra fırçalamayın
Kumpaslı olarak diş fırçalamak, diş sıhhati için ehemmiyetli olsa da yeterli değil. Ağız ve diş hijyenini sağlamak için dişlerin doğru fırçalanmasını, fırçalama periyodunu ve hangi yan mahsulleri kullanmak gerektiğini de öğrenmek ehemmiyetli.
Medical Park Gaziosmanpaşa Sağlık Kurumu Ağız ve Diş Sıhhati Uzmanı Dt. İbrahim Mahrebel, öğrenilenin aksine dişleri yemeklerden ya da asitli meşrubatlardan hemen sonra değil en az yarım saat sonra fırçalamanın daha doğru olduğunu söyledi.
Dişler, bizim ufak uzuvlarımızdır. Yalnızca yiyeceklerin bölünmesine veya koparılmasına dayanak etmez aynı zamanda sesimizin doğru çıkmasını da sağlar. Kendini çevreleyen dokuları korur ve bu dokuların büyümelerine dayanakçı olur. Ama en ehemmiyetlisi estetik açıdan verdiği özgüvendir. Suratınızda ön tasarıda olan dişlerimizin sıhhatli ve parlak olması sizin elinizde. Doğru bakımla, ağız hijyenine dikkat ederek ışıl ışıl gülüşlere, sıhhatli diş etlerine sahip olmanız muhtemel.
Dt. İbrahim Mahrebel, sıhhatli ve parlak dişlere sahip olabilmenin yollarını anlattı:
Günde 3 kere diş fırçalamanın zorunluluğunu öğrenmeyen yok. Ancak çok az birey dişlerini doğru teknikle fırçalıyor. Diş ve diş eti sıhhati için yalnızca diş fırçalamak da yetmiyor, pakliği destekleyecek diş ipi, ara surat fırçası gibi malzemeleri de kumpaslı olarak kullanmak gerekiyor. Balanslı beslenmek, öğün aralarında atıştırmaları eksiltmek ve florür kapsayan diş paklik mahsullerini kullanmak ağız hijyenimizi sağlamak açısından büyük ehemmiyet taşıyor.
Dişleri yemeklerden hemen sonra fırçalama eskimeye neden olur
Diş etlerinin pembe olduğu, kanama ve şişlik olmayan ağızlar sıhhatli olarak kabul edilir. Bunun yanı gizeme ağızda makûs koku da olmaması da bir kriter. Dişleri gözetebilmek için ise şekerli ve asitli besinlerden muhtemel olduğunca sakınmak gerekiyor. Öğrenilenin aksine dişlerimizi yemeklerden ya da asitli meşrubatlardan hemen sonra değil en az yarım saat sonra fırçalamalıyız. Zira asitli ve şekerli besinler diş yüzeylerini eskimeye uygun hale getirir. Dişler, bu hassasiyete sahipken fırça darbeleri ile diş yüzeyinde eskimeyi artırmamalıyız. Yemeklerden hemen sonra ağzımızı yalnızca suyla çalkalamak, takribî yarım saat sonra da fırçalamak en doğrusudur. Öte yandan çay, kahve ve sigaradan da hem genel sıhhatimiz hem de diş sıhhatimiz için sakınmalıyız.
Erken rehabilitasyon dişlerinize gözetir
‘Her beyaz diş sıhhatlidir’ görüşü yaygın olsa da yanlıştır. Zira her insanın deri rengine göre diş rengi vardır. Dişin rengi sarıya yakın olsa da çürüksüz ve hastalıksız ise sıhhatli sayarız. Cemiyette en sık görülen yanlış ise dişlerimizde sızı ya da hastalık sezmeden hekime gitmemekten kaynaklanıyor. Diş hakimiyetlerini her 6 ayda bir kumpaslı olarak yaptırmak gerekiyor. Böylece dişteki çürükler başlangıç evresinde fark edilebilir, daha basit ve sızısız rehabilitasyon edilebilir. Unutmamak gerekiyor ki diş rehabilitasyonları ne kadar ertelenirse diş kaybetme tehlikeyi de o kadar çoğalıyor.
Diş fırçanızı 3 ayda bir yenileyin
Diş fırçalamanın ilk ve en ehemmiyetli adımı doğru fırça tercihidir. Naylon, orta sertlikteki diş fırçalarını seçim edin. Uç kısmındaki kıl rakamı fazla olan ve ağız içinde rahat hareket ettirmek için ucu kısa olan fırçalar kullanın. Kullanılan diş fırçasını 3 ayda bir değiştirmek de çok ehemmiyetli. Zira kılları aşınan fırçalar dişlerden plak çıkarmada tesirli olmuyor. Gevşek kıllar da dişlerdeki köşe kısımlara erişmeyi eforlaştırıyor. Diş fırçalarının kılları arasında zamanla mantar ve bakteri faize olasılığı olması da diş fırçanızı değiştirmeniz için yeterli bir neden.
Doğru diş fırçalama teknikleri
– Dişlerinizi günde en az 2 kez florür kapsayan bir macun ile fırçalayın.
– Diş fırçanızı dişinize 45 derece meyille tutun.
– Diş macununu nohut büyüklüğünde sürün.
– Dişleri yukardan alt oval bir süpürme hareketiyle fırçalayın.
– Her yüzeye en az 4-6 fırça darbesi gelecek biçimde fırçalayın.
– Arka dişleri fırçayı ileri geri hareketiyle arının.
– Dil yüzeyini fırçalamayı unutmayın.
– Diş fırçasının arınamadığı diş araları için diş ipleri veya ara surat fırçaları kullanın.