Sağlık

Diş sağlığınız ile ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar

Diş sağlığınız ile ilgili doğru bildiğiniz yanlışlar

Pek çok hastalığın ağız ve diş sıhhatine gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını söyleyen Hospitadent Diş Sağlık Kurumu İdare Heyeti Abonesi Dt. Recep Eşkar, ulus arasında ağız ve diş sıhhati ile alakalı doğru öğrenilen bir hayli yanlış uygulama olduğunu belirtti. Diş Doktoru Recep Eşkar, sadece “diş sızısı” olarak adlandırılan bulguların dahi esasta bazı ehemmiyetli tıbbi ve psikolojik meselelerin habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Ülkemizde ağız ve diş sıhhati mevzusunda yeterince şuur oluşmadığına işaret eden Dt. Recep Eşkar, “Ağız ve diş hastalıklarında alana gelen bozukluklar; beslenme, çiğneme problemleri, tat alma, gülme, kahkaha atma, uyku ve konuşma gibi fonksiyonel işlevleri olumsuz güzergahta etkileyebilmekte. Bunlara bağlı olarak da sosyal ilişkilerde zayıflama, çekingenlik, özgüven kaybı, anksiyete ve bunalım gibi psikososyal neticeler ortaya çıkabilmekte” diye konuştu.

Ağız ve diş hastalıkları bazı hastalıkların habercisi olabilir

Sıhhatli diş ve diş eti için doktorların teklifleri yönünde uygulama yapılması gerektiğine, aksi halde dişlerin ve diş etlerinin hasar görebileceğine dikkat sürükleyen Diş Doktoru Recep Eşkar, “Ağız ve diş sıhhati mevzusunda ortaya çıkan kimi meseleler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu surattan ağzımız bir nevi bedenimizin alarm merkezlerinden biridir. Diş fırçalama biçiminden fırça tercihine, macun kullanımından diş taşı pakliğine, süt dişlerinden ağız kokusuna kadar ulus arasında öğrenilen yanlış veya yetersiz bilgilerin paylaşılması diş ve ağız sıhhatini riske atmaktadır” söylemesinde bulundu.

Diş Doktoru Eşkar, genel sıhhatimizi büyük miktarda etkileyen ağız ve diş sıhhati hakkında yanlış öğrenilen doğruları sıraladı:

1- Sert diş fırçası kullanımı dişleri bembeyaz yapar

Yanlış! Zira ehemmiyetli olan fırçanın sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Diş fırçası, sentetik kıldan yapılma olmalı ve uçları muntazam sonlanmalıdır. Sert fırçalar diş etini tahriş eder, diş minesine hasar verir ve dişlerde hassasiyet oluşturur. Fırça kılları yıpranır aşınmaz vasati 6 ayda bir kesinlikle değiştirilmelidir.

2- Hamilikte diş kaybı olması çok bayağıdır

Yanlış! “Her çocuk bir diş götürür” görüşü ne yazık ki ülkemizde yaygın bir kanıdır. Ancak bu doğru değildir. Ağız bakımlarını doğru ve kumpaslı yapan bir anne adayı için böyle bir vaziyet mevzubahisi değildir.

3- Gebelikte diş rehabilitasyonu yaptırmak bebek için mahzurludur

Yanlış! Gebeliğin her yarıyılında aciliyet gerektiren diş rehabilitasyonları yapılabilir ve bebeğe rastgele bir mahzuru yoktur.

4- Çoçuk dişleri iğneyle çekilirse bir daha çıkmaz

Yanlış! Süt dişleri 6. aydan başlar 3 yaşına kadar devam eder. Kalıcı dişler ise 6 yaşında çıkmaya başlar ve 12-13 yaşlarında bitirilir. Burada ehemmiyetli olan hangi dişin çekildiğidir, dişin iğne veya başka bir şeyle çekilmesinin ehemmiyeti yoktur.

5- Yerlerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin ehemmiyeti yoktur

Yanlış! Süt dişlerinin en ehemmiyetli misyonu çocuğun muntazam beslenmesini sağlamaktır. Konuşmanın muntazam gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer yakalamaktadır. Bu sebeplerle süt dişleri çok ehemmiyetlidir.

6- Bir defa diş taşı pakliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir

Yanlış! Diş taşı pakliğinde diş yüzeyine ait olmayan maddeler plak, diş taşı arınılır. Diş taşı pakliği yaptırmayan bir birey dişleri üzerinde biriken diş taşlarını fark edemez ancak paklik yaptırdıktan sonra birkaç gün fırçalanmayan dişlerdeki metamorfoz hemen göze çarpar. Başka Bir Deyişle diş taşı pakliği yapılmış veya yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının yaradılışı kaçınılmazdır.

7- Çapraşık dişler ancak minik yaşlarda düzelebilir

Yanlış! Çapraşık dişler her yaşta muntazam hale getirilebilir. Tel rehabilitasyonu her yaştan şahsa uygulanacağı gibi, tel rehabilitasyonunu estetik bulmayan hastalar görünmeyen teller sayesinde muntazam dişlere sahip olabilir.

8- Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması bayağıdır

Yanlış! Dişleri fırçalarken diş eti kanaması olağan bir vaziyet değildir ve bu vaziyet diş eti irininin en ehemmiyetli bulgusudur. Diş eti kanaması ile karşı karşıya kalındığında zaman kaybetmeden diş doktoruna müracaat etilmesi gerekmektedir.

9- Sızıyan dişe aspirin koymak gerekir

Yanlış! Aspirin sızı kesicidir ancak tesiri ağız yoluyla alınıp kana karışınca ortaya çıkar. Dişin üzerine konulan aspirin sızınızı dindirmediği gibi artırır. Zira diş etinizde yaraya neden olur.

10- Ağız kokusu herkeste olur ve geçmez

Yanlış! Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, geçimsiz ve makûs kullanılan takmalar ve ağız kuruluğu, sindirim sistemiyle alakalı rahatsızlıklar ve bademcik iltihaplanmaları neticeyi alana gelebilir. Ağız kokusunun reel sebebi olan yukarıyada sayılan hastalıkların rehabilitasyonu yapıldıktan sonra ağız kokusu önlenebilir bir vaziyettir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı