Sağlık

Dil ve Konuşma bozukluğu

Dil ve Konuşma bozukluğu

Konuşma bozuklukları yaşam niteliğimizi düşüren çok ehemmiyetli meselelerdir. Ancak konuşma ve dil bozukluğu meselelerinin çözümü olasıdır. Diksiyon kursu ve konuşma bozukluğu uzmanı sayesinde erişkinlerde ve çocuklarda konuşma bozukluğu rehabilitasyonu yapmak olasıdır. Konuşmanın ana etkenleri vardır. Bunlardan birincisi dildir. Dil bir kodlama sistemidir. Konuşma ise irtibattır.

Fiziksel nedenler ve konuşmayla alakalı nedenler. Fiziksel nedenler işlemler ilaç rehabilitasyonları ve egzersizler ile analiz etilebilir. Ancak akıcı konuşma bozukluğu, fiziki açıdan mesele olmadığı halde sözcükleri muntazam çıkaramama gibi konuşma bozuklukları ise yalnızca uzman dayanağıyla egzersizler ve dersler taşıtı ile analiz etilebilir.

Erişkinlerde konuşma bozukluğu

Genelde egzersiz ve diksiyon kursları sayesinde giderilir. Zira dili çalıştırmak, harfleri çıkarmak için uzman yardımı gerekecektir. Rehabilitasyon, terapistler, diksiyon uzmanları ve konuşma bozukluğu uzmanları tarafından hakikatleştirilir. Rehabilitasyon esnasında ses niteliğinin artırılmasına odaklanılır. Sözcüklerin anlaşılmasını, sözcükleri bütün çıkarabilmeyi, tümce yapısını ve dil normlarının öğrenilmesini anlama ve analiz etmeyi geliştirici egzersizler yapılır. Dil konuşma bozukluğu, bir zihin meselesinden kaynaklanmaz. O sebeple hastanın kendine güvenmesi sualin çözümünde en büyük hisse sahibi olacaktır. Tıbbi muayeneler yapıldıktan sonra şayet fiziksel bir kasvet yoksa dil ve konuşma bozukluğu egzersizleri yapılmaya başlanır.

Çocuklarda konuşma bozukluğu

Çocuklar vasati 3 yaşına kadar konuşmalıdır. Konuşmaya başladığında sözcüklerin akıcılığı ve telaffüzu doğru olmayabilir ve bu vaziyet erişkinlik yarıyılına kadar devam ederse rehabilitasyona gerektirir. Bu cins meseleler ortaya çıktığında ise rehabilitasyonu çok daha güç olabilir. O surattan bu kasvetlerle karşılaşmanda evvel konuşma bozukluğunu gidermek gerekir.

Dil egzersizleri

Yapacağınız egzersizler dil adalelerinin elastikliğini artıracaktır. Dil ile alakalı 3. Egzersizimiz ise dilin ağız içinden çıkarılmadan dudağın çevresinde 360 derece çevrilmesidir. Bu harekât da en az 15 defa tekerrür edilmelidir.

-Dili içeri alıp çıkarmak,

– Dair, kare üçgen biçimler çizmek

– Dili çeneye, burna yanaklara doğru zorlamak

– Dil ucunu dişlerle hafif hafif ısırmak

– Dili damakta şaklatmak

– Dışarı çıkarıp öylece bekletmek

– Sakız çiğniyor gibi çiğnemek

bunlar gibi dil egzersizleri de yapılabilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı