Sağlık

Cıvalı dolgulardaki büyük tehlike

Cıvalı dolgulardaki büyük tehlike

Ağız ve Diş Sıhhati Uzmanı Dt. Salih Rengin Özlü, cıvalı başka bir deyişle amalgam dolguların, astım, reflü ve kalp kapakçığı hastalıklarına yol açabildiğini, ışınlı novalight dolgunun seçim edilmesi gerektiğini belirtt.

Millet arasında cıvalı olarak öğrenilen amalgam dolguların insan sıhhati için ehemmiyetli bir tehdit olduğunu dile getiren Dt. Salih Rengin Özlü, mevzuyla alakalı söylemesinde, amalgam dolgunun içindeki başta cıva, gümüş ve platinin takribî 5 sene sonra sarihe çıktığını vurguladı.

“Cıvalı dolgu yerine ışınlı dolgu kulllanılmalı”

“Özellikle cıvanın uzuvlarda birikmesi, karaciğer, dalak, kalp ve böbrek yetmezliklerine yol açabiliyor” diyen Dt. Özlü, amalgam dolgu yerine ışınlı olarak öğrenilen novalight dolgunun seçim edilmesi gerektiğini söyledi.

“Cıva, yeryüzünün en zehirli maddesi”

Dt. Özlü, amalgamın yüzde 74’ünü oluşturan cıva hakkında şöyle konuştu: “Cıva, yeryüzünün en zehirli maddesidir. Üstelik bedenden arınılması en güç maddedir. Beyinde bulunan ve zehirli maddelerin beyni erişmesini önleyen bariyeri, cıva basitlikle aşabilme özelliğine sahiptir. Alzheimer, kronik bitkinlik belirtiyi, parkinson, sara gibi merkesi asap sistemi ve beyin hastalıklarına neden olabilir. Yeniden basitlikle dokulara erişir ve oraya yerleşir.”

“Kromozomlara zarar veriyor”

Cıvanın, dokularda en ehemmiyetli zarar verdiği noktaların, hücrelerin çekirdeğindeki kromozomlar olduğunu kaydolan Dt. Özlü, “Cıva, Deoksirübo Nükleik Asit helezonisinin ve bu helezoniyi gözeten telomerin yapısını bozar. Cıvanın uzuvlarda birikmesi, başta karaciğerş, dalak, kalp, böbrek olmak üzere uzuv yetmezliklerine de neden olabilir. Ayrıca cıva hamile bayanların rahmindeki bebeğe de tesir eder ve çocuklarda başta otizm olmak üzere bir hayli hastalığa neden olabilir” şeklinnde konuştu.

“20 yıldır kullanmıyorum”

Dt. Salih Rengin Özlü, bir diş doktoru olarak son 20 yıldır amalgam dolguyu kullanmadığını, bunun yerine ışınlı novalight dolgu uyguladığını belirtti.

Dt. Özlü, laflarını şöyle bitirdi: “Işınlı dolgular, diş renginde olmaları sebebiyle ‘beyaz dolgu’ olarak da adlandırılır. Geçmişte yalnızca ön dişlerde kullanılırdı ancak artık dayanıklılığı artırıldığı için azı dişlerde de kullanılıyor. Amalgam dolgunun aksine zehirli madde kapsamayan ışınlı dolgu, öte yandan estetik olmaları istikametiyle de avantaj sağlıyor.”

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı