Estetik

Burun ameliyatından sonra nasıl beslenmek gerekir

Burun ameliyatından sonra nasıl beslenmek gerekir

Günümüzde reelleştirilen burun estetiği uygulamaları, estetik çalışmaları arasında en güçü olarak kabul edilmekle beraber, hastalar için dikkat gerektiren çok fazla mevzuyu içerisinde barındırır. Galibiyetli biçimde bitirilen bir burun estetiğinin süratle iyileşebilmesi için dikkat edilmesi gereken mevzular bulunur. Bu mevzuların içerisinde beslenme de sayılmalıdır. Beslenmeye bağlı olarak dikkat edilmesi gereken hususlar ile hastalar bu süreci sıhhatli bir biçimde atlatabilir.

Rinoplasti hastalarına özel bir perhiz var mı?

Burun estetiği işlemi geçiren hastalar için emin bir perhiz uygulaması bulunmaz. Özellikle burun bölgesine hasar veren ya da fayda sağlayan bir yiyecekten laf etmek de doğru olmayacaktır. Ancak hastaların beslenme esnasında belirli başlı mevzularsa dikkat etmesi ile, daha ivedi biçimde iyileşmeleri muhtemel hale gelebilir. Besinlerin tercihi ve nasıl harcanması gerektiği, bu yarıyılda ehemmiyet kazanır.

Kabızlık esnasında ıkınmak burun bölgesine tazyikten dolayı hasar verir. Bu sebeple kabızlığa neden olacak gıdalardan uzak durulmalı, bol posalı yiyeceklere yer verilmelidir.
– Yemek yerken burun bölgesine tesir edecek sıcak buğudan uzak durulmalıdır. Bu nedenle yemek, çorba, çay, kahve gibi ısıya neden olabilecek, buğu verecek yiyeceklerden sakınılması gerekir.
– C vitamini ve protein, iyileşme sürecine pozitif anlamda tesir edeceği için, bu iki maddeyi bol biçimde bulunduran yiyecekler seçim edilmelidir.
– İyileşme sürecinde tütün mahsullerinden uzak durulmalıdır. Hem tıkanmalara hem de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
– Tuzsuz ve yağsız besinlerin seçim edilmesi ile, yeni ödem yaradılışları yasaklanabilir ve mevcut ödemlerin de en kısa zaman içerisinde geçmesi sağlanabilir.
– Kanamayı çoğaldıran ya da akıntıya neden olan gıdalar mevzusunda hekimlerden bilgi alınması en doğrusudur. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket edilmemesi gerekir.


– Kolay bir hazmetme süreci için yeterli miktarda yağlı, ızgarada pişmiş ve tuzu yaz olan gıdalar en iyisidir.
– Su tüketimi, bu süreçte de oldukça tesirlidir. Günde 2,5-3 litre kadar su tüketimi sağlanmalıdır. Bu biçimde ödem atılması da sağlanır.
– Gaz yaradılışını tetikleyecek meyve ve sebzelerden uzak durulması gerekir. Gazın çıkarılamaması da yeniden burun bölgesinde tazyike neden olabilir.
– Maden suları da ödem yaradılışını etkilediği için bu süreçte maden suyu harcamamak daha doğru olacaktır. Nebat çayları günlük meşrubat gereksinimini karşılamak için daha ideal bir tercih olacaktır.
– Yiyecekleri süratli süratli çiğnemek ve sert bir biçimde yutmak da burun bölgesi açısından hasarlıdır. Bu sebeple her lokma kesinlikle sık biçimde çiğnenmeli ancak bu eylem çok yavaş biçimde yapılmalıdır.

Burnun bu yarıyılda çok iyi koku almaması ve soluk alış verişteki güçlüklerden dolayı yemekleri yavaş yemek gerekecektir. Çok besbelli kokuya sahip sebze ve değişik besinlerden de sakınılmalıdır. Genel olarak her hastanın yapması gereken hafif yiyecekler ile bu süreci atlatmaktır. Daha çok akışkan ağırlıklı yiyecekler ile beslenmek, değişik tüm maddelerin de yerine gelmesi açısından ideal olanıdır.

Alerjiye neden olacak yiyeceklerden uzak durulmalı

Burun estetiği sonrası, hastaların aksırma, öksürme ve burun sürükleme gibi eylemlerden uzak durması gerekir. Yaralar bu süreçte daha çok taze olduğu için, burun içerisinde yer alan dokular ve kemikler de alıngan bir konumdadır. Bu sebeple grip ya da alerjik faktörlere neden olabilecek soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Alerjik gıdalar bireyden bireye göre farklılık gösterebileceği için, bu mevzuda her hasta hekimi ile özel olarak görüşmelidir. Özellikle alerjisi olan hastaların hekimlerine bilgi vermesi gerekecektir.

Op. Dr. Ebru Topuz

özel içeriğidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı