Sağlık

Astımla ilgili tavsiyeler

Astımla ilgili tavsiyeler

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Levent Cem Mutlu tarafından yapılan söylemede, bu hastalık ile alakalı en çok yöneltilen suallere cevap verilirken, rehabilitasyonun ehemmiyetine ve bu süreçte neler yapılması gerektiğine ait önerilerde bulunuldu. Astımın tüm dünyada sık görülen ancak bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan biri olduğunu, bilgilere göre dünyada takribî 300 milyon kadar astım hastası bulunduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu, ülkemizde ise takribî her 100 yetişkinden 5-7’sinde ve her 100 çocuktan da 13-15’inde astım görüldüğünü kaydoldu.

Doktor ve hasta işbirliği olmalı

Astımı “yineleyen soluk darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük” gibi bulgularla kendini gösteren, kronik bir hava soluk yolu hastalığı olarak belirleyen Mutlu, bu hastalıkla çaba en ehemmiyetli etmenin doktor-hasta işbirliği olduğunu ifade etti. Mutlu, astım rehabilitasyon sürecine ait şu bilgileri verdi: “Astım hastalığının seyri hastadan hastaya değişik olabildiği gibi, aynı hastada zaman içinde de değişkenlik gösterebiliyor. Astımı hakimiyet altında yakalayabilmek için kullanılan ilaçlar ve dozlarında gidişata göre farklılık gerekebiliyor. Hastalarımız bu hastalıkla çabada netlikle naçar ve yalnız olmadıklarını öğrensinler. Hekiminizin bu hastalığın hakimiyet altında yakalanmasında en büyük dayanakçınız olduğunu da unutmayın.”

Günlük yaşantınızı yasaklamasın

Astımın hastanın yaşantısını kısıtladığına dikkat sürükleyen Mutlu, astım rehabilitasyonunun amacını; “hastanın hiç şikayetinin olmaması, günlük şahsi ve işinin gereği olan işleri rastgele bir kısıtlanma olmadan yapabilmesi ve hastalık sebebi ile iş ve mektep devamsızlığı yaşamaması” olarak söyledi. Ülkemizde astım rehabilitasyonu için zorunlu her cins ilaç ve altyapının bulunduğunu vurgulayan Mutlu, “Astımda ilaçlar yeniden pek çok kronik hastalıktan değişik olarak inhalasyon solukla alma usulü ile kullanılmaktadır. Aktif bir rehabilitasyon için hastalar ilaçlarını uygun teknikle ve hekimlerinin önerdiği dozda kullanmalıdır” dedi.

Her astım aynı değildir

Astımın sıklığı ve şiddeti bireyden bireye veya aynı bireyde zaman içinde değişkenlik gösterir. Hastalarda şikayetlerin hepsi bir arada olmayabilir. Bazı hastalarda yalnızca öksürük kimilerinde ise hastalar öksürük olmaksızın soluk darlığı olabilir. Bazı gidişatlarda da, özellikle enfeksiyon varsa tüm yakınmalar bir arada ortaya çıkabilir. Kimi hastalarda yakınmalar sigara dumanı, hava lekeliliği, egzersiz, mesleksel casuslar gibi etrafsal sebeplerle, kimi hastalarda da alerjen olarak adlandırılan konut tozu akarları, polenler, hayvan ten döküntüleri ve mantar sporları gibi maddelerle tetiklenir. Astımın ehemmiyetli tiplerinden biri de işsel astımdır. İşyerinde bulunan maddelere maruz kalma neticeyi ortaya çıkar.

Bunlara dikkat edelim

-Hekim hakimiyetinde olmalısınız.,

-İlaçlarınızı hekiminizin önerdiği biçimde ve uygun teknikle kullanmalısınız.

-Sigara içmemeli ve içilen yerde durmamalısınız.

-Astımınızı tetikleyen etmenlerin ve alerjenlerin neler olduğunun farkında olup muhtemel olduğunca onlardan uzak dururmalısınız.

-Kumpaslı egzersiz yapmalısınız.

-Grip aşınızı olmalısınız.

-Gerektiğinde süratli tesirli soluk açıcı ilacınızı müddet geçirmeden, soluk yollarınızın tamamen kapanmasını beklemeden kullanmalısınız.

Astım hakimiyet edilebilir ve rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı