Aç mı kalmalı, ara ögün mü yapmalı
Kilo verme emeliyle besin tüketiminde secici davranan fertlerin yaptıgı en buyuk kusurlardan biri harcadıkları yiyeceklerin kalorilerini hesaplamak digeri ise az ölçüde besin harcayarak daha kısa zamanda daha fazla kilo verileceğine inanmaktır. Oysa bedenimizin esas kanunum faaliyetlerini soluk almak, akciğer solunumu,kalp atımı gibi yerine getirmek icin belli enerjiye gereksinimi vardır. Bedene bu esas enerjiyi vermemek sanki otomobile benzin koymadan otomobilin çalışması istemektir. Yeterli ve doğru kaynaktan seçilmiş enerji bedene alınmadığında beden kendini yoklukta, kıtlıkta sezer dolayısıyla harcanan yiyecek her ne olursa metabolize olduktan sonra bedende yağ olarak depolanır. Akşam saatlerinde aralıksız bir şeyler atıştırmak mı istiyorsunuz ? Bunun en esas sebebinin gün içinde bedenin gereksinimi olan enerji ve besin öğelerinin yeterince alınmamasıdır. Gşöhret içinde kendinizi çok aç vazgeçip, ara öğün harcamadığınızda akşam saatlerinde daha çok atıştırdığınızı göreceksiniz. Bu da gereksinimden fazla kalori alımı dolayısıyla şişmanlama ile sonlanan bir süreçtir. Oysa; bir gün içinde yediklerinizi 5-6 ya da 7 öğüne parçalamak daha fazla enerji tüketmenize neden olur. Gnamlık 1500 kalorilik gıda toplamını 2 öğün yerine 5 öğünde harcamanız kilo vermenizi sağlayacaktır. Zira her yediğiniz besin için tüm sindirim sistemi çalışıyor ve yediğinizin yanma enerjisiyle beraber kilo vermeniz basitleşiyor.
Ara öğünün bereketleri
– Ara öğün tüketimi iştahınızı hakimiyet altına almakta tesirlidir.
– Ara öğün yaparak hem kilo hakimiyeti sağlamak hem de mide ve bağırsak sisteminizi gevşetmek daha basittir.
– Yalnızca kilo vermek için değil; gaz ve sindirim şikayetiniz varsa ve çok süratli yemek yiyorsanız süre kaybetmeden öğünlerinizi gün içine paylaştırmalısınız.
– Ara öğün tüketimi ile esas emel, kan şekerinizi balansta tutarak ivedi acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemenizi yasaklamak, glisemik indeksi yüksek yiyeceklere meyli eksiltmektir; öteki taraftan da metabolizma süratini artırmaktır. Metabolizma süratinin çoğalmasına bağlı olarak da kilo kaybı süratlenecektir.
Değişik vaziyetlere göre ara öğün seçenekleri
– 20-25 adet iç fındık / tatlı iç badem
– 7-8 ADET KESTANE SOĞUDUKTAN SONRA YENMELİ
– SEROTONİN AMBARI : 3 yarım ceviz içi + 1 orta boy muz
– 1 orta boy elma + toz tarçın + toz zencefil
– 2 orta dilim taze ananas + 3 yarım ceviz içi
– 30 g bitter çikolata + türk kahvesi
– LAKTOZSUZ SÜT İLE sütlü kahve / latte
– 6 adet kara erik kurusu + 10 adet iç badem
– 200 g light yoğurt + 1 avuç yaban mersini kurusu + toz tarçın + toz zencefil
– 1 avuç beyaz leblebi + 1 avuç çekirdekli siyah üzüm
– 1 BÜYÜK kadeh sebze suyu İÇİNE BİR ELMA KESİNLİKLE OLSUN
– 4-5 adet keçi boynuzu
– 1 avuç kabak çekirdeği / antep fıstığı
– ½ adet hububatlı simit + light ayran
Uzm. Dyt. Gizem Keservuran
özel içeriğidir.