Sağlık

Mükemmeliyetçi kadınların sorunu

Mükemmeliyetçi kadınların sorunu

Tempolu bir çalışmanın sonunda eve geldiğinizde tüm bedeninizin ağrıdığını hissetmeniz büyük olasılık.

Yaşadığınız streste üstüne eklenince çektiğiniz ağrılar zamanla halk arasında ki tabiriyle kulunç yani yumuşak doku romatizmasına dönüşebilir.

Algoloji (Ağrı) Uzmanı Doç. Dr. Kader Keskinbora, kulunç gibi ağrıların özeliikle de yüzde 80 gibi bir oranla mükemmeliyetçi kadınlar ve işkoliklerde görüldüğünü belirterek çoğu insanda da etkili olduğunu söyledi.

Hastalığın boyun, sırt, boyun, omuz ve kalçalarda ortaya çıkan tutulmaların olduğunu aynı zamanda da kas ağrılarına neden olduğunu vurgulayan Keskinbora ”3 aydan uzun süren yaygın kas-eklem ağrısı, vücutta bazı hassas ağrılı noktalar, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik bir hastalık olan yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) her yaşta ve her iki cinste de görülebiliyor. Ancak sıklıkla 25-60 arası ve kadınlarda, erkeklerden daha fazla rastlanıyor. Özellikle mükemmeliyetçi kadınlar ve işkolikler risk altında.” dedi.

Strese bağlı tutulmalar beyni etkiliyor

Keskinbora, strese bağlı olarak gelişen tutulmaların, beyin ve çevre sinirler arasındaki iletimde görev alan serotonin ve adrenalin gibi bazı kimyasal maddelerde eksiklik veya bozukluğa neden olduğunu açıkladı. Keskinbora, “Vücutta ağrı algılanmasında önemli olan bu maddelerin eksikliği üzerine eklenen, aşırı stres ve endişe ise durumu daha karmaşık bir hale getiriyor. Son çalışmalar depresyon, uyku bozukluğu ve çevresel faktörlerin fibromiyalji yakınmalarını kısır döngüye çevirdiğine dikkat çekiyor.” diye sözlerine devam etti.

Tedavi uygulaması bir kere yapılıyor

Keskinbora, tedavide öncelikle serotonin ve adrenalin maddelerini yerine koyan antidepresanların kullanımının büyük önem taşıdığını belirtti. Keskinbora, hastalığın tedavisi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Beraberinde yapılması gereken boyun, omuz ve sırttaki ağrılı tetik noktalara radyofrekans tedavisi uygulamasıdır. Radyofrekans akımı üreten özel bir jeneratör ve bu akımı dokuya ileten bir radyofrekans iğnesi ile ağrılı tetik noktalara girilerek radyofrekans akımı pulsed modunda 10 dakika uygulanır. Yapılan çalışmalarda başarı yüzde 70 oranındadır. Hastaya uygulama bir kez yapılır ve ortalama 6 ay ile 2 yıl süresi boyunca hastaların boyun ve sırt ağrıları azalır. Pulsed radyofrekans akımı uyguladığı bölgede doku hasarı yapmadan ağrı sağaltımı sağlar, bu nedenle bu işlem hastaya tekrar tekrar uygulanabilir.”

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı