Lohusalık sendromuna yol açan etkenler
Son dönemlerde yeni doğum yapan annenlerin %15’i lohusalık sendromuyla karşı karşıya kalıyor. İşte detaylar… Lohusalık bir kadının doğumdan sonra yaşadığı yaklaşık 6 haftalık süreci tanımlayan döneme verilen isimdir. Lohusalık sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, yeni doğum yapan annelerin bu belirtilere rastladıkları noktada doktora başvurmaları gerekmektedir. Bu durum bazen danışmanlık hizmetiyle bazense ilaçlarla tedavi edilen bir çeşit psikolojik hastalıktır. Böyle bir depresyondan sadece anneler etkilenmez. Yapılan çalışmalara göre babalarında yaklaşık %10 u doğum öncesi ve doğum sonrası depresyon yaşayabiliyor.
Belirtileri nelerdir
– Lohusalık sendromu yeni doğum yapmış anneleri etkileyen bir çeşit depresyon türüdür. Doğumdan sonra yeni anne de sinir, kaygı, yeme ve uykuda düzensizlikler ve stres gibi durumların açığa çıkması durumunda 4-6 hafta içinde gerçekleşen bir çeşit depresyondur.
– Lohusalık sendromu; yeni annenin bebeğine konsantre olamaması bebeğin sorumlulukları ağır gelmesi veya bebeğin geleceği ve sağlığı hakkında korkulara bürünüp her fırsatta doktoru arayıp yardım almak gibi durumlara yol açmaktadır.
– Kalıcı yorgunluklar ve konsantrasyon problemleri, kendini suçlu hissetmek, ağlamak ve sık sinirlenmeler yaşamak, uyku problemleri, motivasyon azalmaları ve baş ağrıları çekmek, uzun süreli depresif bir ruh halinin içine girmek, boğulmuş ve daralmış hissetmek, bebeğe karşı ilgisizlik genel hatlarıyla sendromun belirtileridir.
– Genç yaşta ki anneler ve özellikle maddi kaygıları olan ailelerde lohusalık sendromunun daha yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Doğum sonrasında vücudun da cinsiyet hormonu seviyelerinin ve stres hormonlarının düzenlenmesin de çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu hormonal kaymalar sebebiyle psikolojik değişimler yaşanmaktadır.
Lohusa sendromuna yol açan durumlara dikkat
– Gebelikle beraber anne adaylarında oluşan fiziksel değişmeler,
– Doğumun yaklaşmasıyla bebek hakkında doğan endişeler ve gelecek kaygıları,
– Yakın çevrenin ailenin ve eşin destek eksikliği,
– Maddi olarak ailenin yaşadığı sıkıntılar,
– Bebeğin doğumuyla gelen uyku düzensizlikleri,
– Hamilelikte ve hamilelik sonrasında açığa çıkan hormonal değişiklikler.
Ne kadar sürer
Doğum öncesi başlayan endişeler, doğumdan sonra artmış ve yeni anneyi lohusalık sendromuna ilerletmiştir. Değişiklikler farkına varılıp tedavi sürecine girilmediği sürece, bu sendrom aylarca sürebilir. Tedavi gören yeni anneler ise kendilerini haftalar için de çok daha iyi hissederler.
Lohusa depresyonunun önüne nasıl geçilir
Hamile annenin kendini hamilelik sonrasında ki sürece alıştırması, bununla ilgili sık sık doktoruyla görüşmesi ve artık kendini anne olmaya hazırlaması gerekmektedir. Diğer anneler ve doktorunuzla bebeğiniz ve bebeğinizin bakımı hakkında konuşarak lohusalık sendromu riskini azaltabilirsiniz.
Tedavi süreci
– Lohusa annelerin ilaçla tedavisinin ikinci planda yer almasından kaynaklı olarak öncelikle eşinin ve ailesinin psikoterapi alarak yeni anneye destek olup onu rahatlatmasıdır.
– Bunun dışında yeni anne için psikolojik tedavi türleri de vardır. Bunlar; Bilişsel Davranış Terapisi ve Çift Terapisidir.
– Bilişsel terapi kişinin düşünceleri hakkında derine inip sorunlarını çözmesine yardımcı olurken, Çift Terapisinde çiftler arasında ki sorunları çözmeye ve çocuk bakımına destek ve paylaşımlara yardımcı olur.
– Tedaviye başladıktan kısa süre sonra hastada rahatlamalar gözlemlenecektir.
Doc. Dr. Halit Yerebakan
özel içeriğidir.