Sağlık

Baş dönmesinin sebepleri nelerdir

Baş dönmesinin sebepleri nelerdir

Çoğu zaman tıbbi hastalıklarda görülen baş dönmeleri psikiyatrik pek çok hastalığa da eşlik edebilir. Baş dönmesi psikiyatrik bir hastalığa eşlik eden fiziksel bir bulgu da olabilir. Baş dönmelerinin, panik hücum gibi tümden psikiyatrik bir hastalığın bulgusu olabileceğinin altını çizen uzmanlar, baş dönmelerinin ciddiye alınması gerektiği mevzusunda uyardı. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Psikolog Gürler Sonbahar, baş dönmelerinin fiziki ve ruhsal hastalıklardan kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:Baş dönmesi reelinde bir hayli tıbbi hastalıkta görülen bir belirtidir. Devam eden baş dönmelerinin incelenmesi gerekir. Ancak bazı baş dönmelerinin psikiyatrik hastalık bulgusu olabileceğini de unutmamak gerekir.”

Psikojenik baş dönmesi nedir

Yapılan araştırmalarda organik bir neden bulunmaması “Psikojenik baş dönmesi” tanısını akla getirmektedir. Bu hastalarda genellikle ek psikiyatrik bulgular olabilir. Misalin moral bozukluğu, uykusuzluk, iştahsızlık, bitkinlik gibi. Bu gidişatın başlangıcı stres etkenleri ile de ilişkili olabilir. Bu bireylerin karakter yapısına baktığımızda titiz, evham seviyeleri yüksek, meselelerle başa çıkmada genelde beceriksizlik paydan veya meselelerden kaçan şahıslar oldukları gözlemlenmiştir.

Psikiyatrik hastalık bulgusu olabilir

Dikkat edilmesi gereken nokta baş dönmesinin psikiyatrik bir hastalığa eşlik eden fiziksel bir bulgu olabileceği gibi, misalin bunalım hastasında tansiyon farklılıklarına bağlı bir bulgudur, panik hücum gibi tümden psikiyatrik bir hastalığın bulgusu olmasıdır. Bazen de şahısta organik sebepli bir baş dönmesinin misalin meniere hastalığı gibi devam etmesi ve bireyin hayatını etkilemesi ile bunalım, evham bozukluklarının tabloya ilave edilmesi de görülebilir. Şayet şahıstaki baş dönmesi sık sık soluk almayla yineleniyorsa, baş dönmesi evveli başka psikiyatrik bulguları varsa, genelde gergin, kuruntulu birey ise, tıbbi araştırmalarda rastgele organik bir neden tespit etilememiş ise psikojenik baş dönmesi olabileceği akla gelmelidir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı