Sağlık

Çocuklara az şeker çok sevgi verin

Çocuklara az şeker çok sevgi verin

Fazla şekerli, çikolatalı yiyeceklerin tüketimi, başta ağız ve diş sıhhati olmak üzere mide-barsak şikayetlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Okan Üniversitesi Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Evrim Şenkal, ”Ebeveynlerin çocuklar için tatlı seçimlerini sütlü tatlılardan yana kullanmaları yanında çocukların yeterli ölçüde akışkan harcamalarını ve dişlerini fırçalamalarını sağlaması gerekir. Bayramlarda büyüklerin şeker, çikolata ikram edip bir de ısrarcı olmaları aileleri de güç vaziyette vazgeçmekte ve çocukları fazla yeme meyline çekmektedir. Özellikle şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan besin artıkları bakteri üremesine yol açar ve diş çürümesini süratlenir. Bu surattan en azından bu stil besinler harcandıktan sonra, o sırada diş fırçalanamıyorsa çocukların su içmesi sağlanarak ağızdaki artıklar giderilebilir. Bu cins gıdalar kabızlık gibi meselelere de yol açabilir. Dolayısıyla çocukların her zaman olduğu gibi bayramda da bol sebze ve meyve harcamaları sağlanmalı, bol akışkan alabilmelerine itina gösterilmelidir” dedi.

Bayramda şeker ve çikolata tüketimi ile alakalı teklifler

– Bayağı zamanlarda da çocukların şeker, çikolata ve bisküvi stili yiyecekleri çok harcamamalıdır. Şekerli besinler tokluk yaratarak besleyici yiyeceklerin alınmasını maniler.

– Şekerli yiyeceklerin çok harcanması, yağlı dokuyu çoğaldırarak ve kandaki kolesterol seviyelerini bozarak kardiyovasküler hastalık tehlikeyi çoğalışı ile ilişkilidir.

– Şekerli içeceklerin tüketimi aynı zamanda özellikle kalsiyum gibi ana elementlerin az alımı ile ilişkili zira süt yerine seçim edilmiş olur.

– Çocuklarımız için önerebileceğimiz sıhhatli atıştırmalıklar; taze meyve, peynir, bütün hububatlı kraker ya da ekmek mahsulleri, süt, ham sebze, taze meyve suyu, sandviç, yoğurt olabilir.

– Amerikan Pediatri Yüksekokulunun tekliflerine göre şekerli meşrubatlar 2 yaşından evvel hiç harcanmamalı, 2 yaşından sonra ise haftada 240 ml ile hudutlu olmalıdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı