Sağlık

Yanlış antibiyotik kullanımı iyi bakterileri öldürüyor

Yanlış antibiyotik kullanımı iyi bakterileri öldürüyor

Bilim dünyası yanlış antibiyotik kullanma mevzusunda ihtarda bulunsa da buna karşın her sene daha fazla antibiyotik harcanıyor. Antibiyotiklerin her sene milyonlarca insanın yaşamını kurtardığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yılancıoğlu, antibiyotiğin yanlış ve gereğinden fazla kullanımı halinde iyi bakterileri öldürerek bireyi daha değişik hastalıklara sarih hale getirdiğinin altını çizerek, “Antibiyotik kullanımı son çere olmalıdır” diyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Destekçisi Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, antibiyotiklerin yanlış ve gereğinden fazla kullanımının mukavemetli süper bakterilerin oluşmasına yol açtığını belirtti. Grip vb. hastalıkların nedeninin virüsler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yılancıoğlu, “Virüsler antibiyotiklerden etkilenmez, kullanılan afaki antibiyotikler sadece iyi bakterileri öldürerek bireyi daha değişik hastalıklara sarih hale getirir” ihtarında bulunuyor.

Mikrobiyota adı verilen mikroskobik canlıların bedende insan psikolojisini bile etkileyebilecek kadar ehemmiyetli misyonlar üstlendiğini kaydolan Yrd. Doç. Dr. Yılancıoğlu, kullanılan antibiyotiklerin bu organizmalara tesirini de şöyle anlatıyor: “Kullandığımız afaki antibiyotikler bu mikroorganizmaları da etkilemekte ve bizleri iyileştirmek yerine hasta etmektedir. Bu nedenle bu problemin çözümünde ilk safha olarak bedende hastalığın bir bakteri tarafından oluşturulduğunun ispatlanması daha sonra bu bakterinin dar spektrumlu, tüm bakterileri değil ama sadece niyet bakterileri etkileyen antibiyotikler ile rehabilitasyon edilmesi gerekmektedir.”

Hasta baskı yapıyor doktor yazıyor

Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, doktorlara danışan tüm hastalara bakteriyel köken bulunsun veya bulunmasın antibiyotik verilmesinin sebeplerini, “Hasta ve yakınlarının doktorlara ilaç yazması baskısı oluşturması ve iyi doktor-makûs doktor ayrımının hastalar tarafından antibiyotik yazılıp yazılmamasına göre yapılması ülkemizde bu problemin ortaya çıkışının en büyük sebebidir” sözlerine söylüyor.

Hayvancılıkta da antibiyotik kullanımı sorgulanmalı

Bilinçlenmenin antibiyotik kullanımını eksilteceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yılancıoğlu, hastalara ise “Doktore danışmadan asla antibiyotik kullanılmamalı. Komşunun komşuya önermesi biçiminde ilaç kullanımı netlikle yanlıştır. Hastalık yoktur, hasta vardır, her hasta değişiğinden faklıdır, bu sebeple rehabilitasyon hastaya özeldir, paylaşılamaz” nasihatlerinde bulunuyor.

Sadece insanlarda değil, hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin de mukavemetin yaradılışında çok büyük etken olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Tavukçuluk başta olmak üzere, öteki hayvancılık sektörlerinde de antibiyotik kullanımı çok iyi bir biçimde baytar doktorlar tarafından sorgulanmalıdır” diyor.

Antibiyotik kullanımı son takat olmalı

Antibiyotik kullanımının son takat olması gerektiğine dikkat sürükleyen Yrd. Doç. Dr. Yılancıoğlu, yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:

“Öncelikle hijyen kaidelerine uymak, hijyenik etraf oluşturmak, doğru el devireme alışkanlığı, aşılar gibi gözetici temkinler cemiyette yaygınlaşmalı. Gelecekte bakteriyofaj denilen, bakteri virüslerinin kullanımı, moleküler usuller gibi yeni yaklaşımlar çözüm olarak karşımıza çıkabilir, fakat şu an proaktif adımların atılması, hükümetlerin yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi için destekleyici adımlar atması, cemiyetin bilinçlendirilmesi ve antibiyotik kullanımının sıkı bir biçimde hem sıhhat hem de hayvancılıkta sorgulanması gerekiyor.”

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı