İstemsiz göz kasılmalarına dikkat
Uzmanlar, millet arasında sık sık değişik anlamlarda açıklanan göz seğirmelerine karşı uyarıyor. Özellikle istemsiz göz kasılmaları biçiminde kendini emin eden blefarospazm hastalığı, genellikle göz kuruluğu ve göz seğirmesiyle karıştırıldığı için teşhis ve rehabilitasyonunda geç kalınan blefarospazm hastalığına karşı uzmanlar milleti farkında olmaya davet ediyor.
Blefarospazm hastalığının beyinde ve bedende rastgele bir mesele olmadan göz kapağında istemsiz kasılmalara neden olduğuna dikkat sürükleyen Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Akın Banaz, “Blefarospazm kolay şikâyetlerden çok ağır formlara gidebilen bir hastalıktır. Hafif formlarda izleyen olaylar hastanın sosyal yaşamını negatif etkilenmezken, hastalık ağır izleyen ileri hadiselerde gözün tamamen kapanmasına ve hastanın tek başına caddeye çıkamamasına neden olabilir” dedi.
Hastalığın teşhisinde geç kalınmamalı
Blefarospazm hastalığındaki en büyük sualin hastalara geç tanı konulması olduğunu belirten Op. Dr. Akın Banaz, “İngiltere’de yapılan bir çalışma hastalığın başlangıcından ancak 3-4 sene sonra tanı koyulabildiğini ortaya koyuyor. İnsanlarda hastalığa karşı farkındalığın çoğalması ve çoğalan olaylar daha öncekine mukayeseyle daha erken bir yarıyılda teşhise imkân sağlasa da bu zaman hala 1-2 yılın altına inmedi” biçiminde konuştu.
Blefarospazm hastalarının ilk zamanlarda “Gözünü kırpma! Niçin yapıyorsun?” diye tepkiler aldığına dikkat sürükleyen Op. Dr. Banaz, “Kırpma eylemi sebebi ile hastalık yakın etraf tarafından psikolojik olarak da açıklanabiliyor. Ancak blefarospazm psikolojik bir bozukluk değildir fakat göz kapağında istemsiz reelleşen bu kasılmaların hastanın hem yaşam niteliğini hem de psikolojisini negatif etkileyeceği unutulmamalıdır” diye konuştu.
Henüz hastalığın bir tanı testi yok
Blefarospazm tanısında hastanın geçmiş şikâyetlerinin ve suratının değerlendirilmesinin ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Akın Banaz, hastalığı gösteren özel bir görüntüleme usulü ya da kan testinin henüz mevcut olmadığını ve bu sebeple de teşhis için doğru ve emin adımlarla ilerlenmesi gerektiğini belirtti.
Op. Dr. Banaz, tanı evresinde 3 ehemmiyetli noktanın altını çizdi: “Öncelikle hastanın şikâyetleri dikkatlice değerlendirilmeli, hastanın beyin MR’ı ve nörolojik tetkikinde kasılmalara neden olacak başka bir problem olmadığından emin olunmalıdır. Natürel bu evrelerin yanı gizeme tanıyı koyacak olan doktorun hadise deneyimi de göz arkasını edilmemelidir.”
Botoks ile geçici felç rehabilitasyonu uygulanıyor
Blefarospazm rehabilitasyonunda botoksun zafer oranının çok yüksek olduğunu belirten Op. Dr. Akın Banaz, “Göz kapağını kapayan ve alta doğru indiren adalelerden spazma neden olanlarına botoks iğnesi uygulanarak adaleler geçici olarak felç edilir. İlk uygulamada botoksun tesiri 3-4 ay gibi bir zaman olsa da kumpaslı yapılan enjeksiyonlar uygulama aralığını 6 ay ile 1 sene gibi bir müddete uzatabilir” dedi.
Hastaları ayrıca uygulama noktasında uyaran Op. Dr. Banaz şunları kaydoldu: “Botoksun nereye, nasıl ve ne ölçüde yapıldığı ve hangi adaleye verildiği çok ehemmiyetlidir. Hastaya özel olarak tasarlanan rehabilitasyon safhasında da tıpkı teşhis evresinde olduğu gibi hekim deneyimi rehabilitasyon galibiyeti etkileyen en ehemmiyetli unsurlar arasında yer almaktadır.”