Diyet

Sağlıklı bir diyetin püf noktaları

Sağlıklı bir diyetin püf noktaları

Soğuk, sıkıntılı ve yağışlı havaları geride vazgeçtiğimiz ve baharı karşıladığımız şu günlerde herkesi yaza hazırlık telaşı sarmış vaziyette. Öyle ki yaz aylarını formda bir bedenle karşılamak isteyenler, uygunsuz perhiz ve egzersiz usullerine müracaat etmeye başladı. Fakat bu şuursuz zayıflama yollarının sanıldığı kadar tesirli ve sıhhatli olmadığının ne kadar farkındayız? Central Hospital’dan Beslenme ve Perhiz Uzmanı Deniz Şafak, sıhhatli bir perhizin püf noktalarına söylüyor.

Kış mevsiminde soğuk havaların birliktesi getirdiği mevsim koşullarına geçim sağlayan bedenler, havaların ısınmasıyla beraber yeni bir sürece alışmaya çalışır. Yaza hazırlık yarıyılında da başta beslenme programı olmak üzere bir hayli alışkanlık mevzusunda farklılığa gidilir. Özellikle fazla kiloları olanlar, bedenlerinde biriken yağlardan kurtulmak için büyüleyici neticeler taahhüt eden ilaçlara veya şok perhizlere müracaat etir. Akışkan kaybı sağlayan diuretik maddeler kapsayan yiyecekler de bu süreçte sıklıkta harcanır.

Şok perhizler bedende deformelere neden oluyor

Şok perhizler ve eşi sıhhatsiz kilo verme metotları kısa vadede fazla kilolardan kurtulmayı sağlayabilir. Fakat bu perhizler, adale kitlesinde eksilmeye taban hazırladığı için bedende deformelerin oluşmasına yol açar. Adale kitlesinin eksilmesi ayrıca, bedendeki yağların daha fazla ortaya çıkmasına neden olur. Belirli bir sertliğe sahip olan kol ve bacaklarda şok perhizlerle incelme görülebilir ancak, beden sahip olduğu sertliği kaybedebilir. Bu sebeple kilo vermedeki en ehemmiyetli emelin bedende bulunan yağ kitlelerinden en sıhhatli biçimde kurtulmak olduğu uslardan çıkarılmamalıdır.

şok diyet

Süratle verilen kilolar süratle geri alınır

Uygulanan şok perhizlerle verilen kilolar, kısa müddette geri alınır. Üstelik alınan bu kilolarla bedendeki yağ oranında daha fazla çoğalış yaşanır. Artan yağ oranıyla beraber beden için zorunlu olan adale kitlelerinde de kayıp tehlikeyi oluşur. Öğrenilmelidir ki adaleler, bedendeki yağları yakan fabrikalardır. Bu nedenle yapılan perhizler adale kitlelerine hasar vermeyecek biçimde tasarlanmalıdır. Ayrıca her perhizin bireye özel olduğu ve herkesin uygulayabileceği standart perhizlerden sakınılması gerektiği unutulmamalıdır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen şahıslar için hazırlanacak perhiz programı sadece bir beslenme uzmanı tarafından o bireyin yaşına, cinsiyetine, bazal metabolizma süratine ve diyabet, tansiyon, kolesterol gibi sıhhat problemlerine uygun olarak hazırlanmalıdır. Zira her ferdin sahip olduğu şahsi özellikler farklılık gösterirken, perhiz programlarına vereceği yanıt da değişik olacaktır.

Ara öğünlerin sıçranması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur

Sıhhatlı biçimde hazırlanacak bir perhiz programında öğünler, sık fakat azar azar harcanmalıdır. Öğün sıçramamaya da büyük itina gösterilmelidir. Ayrıca perhiz yapmak için asla tüm gün aç kalınmamalıdır. Zira uzun saatler süresince aç kalmak metabolizmanın yavaşlamasına yol açacaktır. Perhizler, 3 ana, 3 ara öğün biçiminde olmalıdır. Ana öğünlere umursarken, ara öğünler sıçranmamalıdır. Yemeklerden 2 ile 2,5 saat sonra kan şekeri düşmeye ve açlık hissi ortaya çıkmaya başlar. Ara öğünlerde harcanacak atıştırmalıklarla kan şekerine bağlı açlık hissi önlenmelidir.

ara öğün

Sıhhatlı bir perhiz için püf noktaları

– Perhiz sırasında balanslı olmak koşuluyla her yiyecek grubundan besin harcanmalıdır. Tek tip yiyecekleri kapsayan perhizler başlangıçta kilo vermeyi sağlasa da ileriki süreçte verilen kiloların geri alınmasına yol açar.

– Perhiz sürecinde günde en az 2 ile 2,5 litre arasında su içmeye itina gösterilmelidir. Bu ölçüden fazla içilecek su böbreklerin gereğinden fazla çalışmasına neden olur. Suyun, yemeklerden evvel içilmesine dikkat edilmelidir. Yemek arası ya da yemekten hemen sonra su içilmemelidir.

– Perhiz sırasında kalorisi eksileceği görüşüyle ekmeği kızartmak, ekmekte yalnızca su kaybı oluşmasını sağlar. Öğrenilenin aksine kızarmış ekmeğin kalorisinde hiç bir farklılık oluşmaz.

– Meyve ve sebzeler perhizde çok daha fazla umursanmalıdır. Zira bu besinler, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin içeriklere sahiptir. Ayrıca posa içeriğinin yüksek olması sebebiyle meyve ve sebzeler, yaşanan ya da yaşanabilecek kabızlık probleminin çözümüne takviye sağlar.

– Perhiz sürecinde muhtemel olduğunca spor yapmaya dikkat edilmelidir. Günümüzde çok fazla spora zaman dağılamadığından günlük yaşamda hareketli olmak gerekir. Bunun için de asansörler ya da yürüyen merdivenler yerine bedeni harekete geçirecek statik merdivenler kullanılmalıdır. Ayrıca yakın mesafelere vasıta yerine yürüyerek gidilmelidir.

– Perhizi desteklemek ve yağ yakmak için ise, metabolizmanın sıhhatli ve kumpaslı çalışmasını sağlayacak yiyecek maddelerinin balanslı olarak harcanmasının yanında, adale-yağ oranına göre bedene uygun spor programı tanımlanmalıdır. Egzersizde set ve tekerrür rakamları bireyin fiziki ve fizyolojik yapısı göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı