Sağlık

Gözlerinizi ovuşturmayın

Gözlerinizi ovuşturmayın

Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Şalvarlı alerjisi olanları gözlerini ovuşturmama ve kaşımamaları gerektiği mevzusunda uyardı. Keratokonus hastalığının erken teşhisine dikkati sürükleyen Şalvarlı, hastalığın rehabilitasyon edilmemesi gidişatında kornea nakli ile sonuçlanabileceğini vurguladı.

Keratokonus nedir?

Gözün aralıksız ovuşturulması, kaşınması neticeyi korneadaki kollagen lifler cılızlar, rahatlar, uzar bu vaziyet korneada incelme, biçim bozukluğu ve görme merkezinde alt kaymaya neden olur. Buna keratokonus denir. Bu vaziyet ilerleyicidir. Hastanın gözlük dereceleri aralıksız değişir, numaraları çoğalır, astigmat oluşur, hastalar sık sık gözlük değiştirse de yeni gözlüklerle de net göremezler.

Bulguları nelerdir?

• Gözlük numaralarının süratle ilerlemesi
• Ağırlıklı olarak astigmat çoğalışı
• Net görememe ve fluluk
• Gözlük numarası sık değiştiği halde net görememe
• Hayalet imajlar ve söylenemeyen ışık hassasiyeti

Erken teşhis edilebilir

Keratokonusta hastalık ilerleyici olduğundan erken teşhis çok ehemmiyetlidir. Hastalığın teşhisinde topografi denilen kornea haritalarının çekilmesi gerekir. Hastalığın ilk bulguları korneanın arka suratında ortaya çıkar. Yalnızca korneanın ön suratını gösteren haritalarla erken belirtiler gözden kaçabilir. Erken teşhis için korneanın ön ve arka suratını değerlendirme olanağı sağlayan ileriteknoloji, topografi aygıtları gerekir.

İleri aşamada kornea nakli gerekebilir

Kornea, saat sırçayı gibi gözün ön suratını örten ve resim cihazının nesneline eş rol oynayan en ehemmiyetli katman olduğundan net görüşte kritik rol oynar. Keratokonus korneayı etkilediğinden hastada ilerleyici astigmata yol açar. Erken düzeyde tutulursa korneal kollagen çapraz bağlama veya crosslinking CCL ismi verilen operasyonla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Bu hastalığı durdurucu tesire sahip tek rehabilitasyon usulüdür. Ancak teşhiste geç kalınırsa kornea çok inceldiğinde ve hastalık ilerlediğinde kornea nakli gerekebilir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı