Sağlık

Ağız ve diş sağlığınızı korumanız için öneriler

Ağız ve diş sağlığınızı korumanız için öneriler

Son 10 sene içerisinde Türkiye’nin, bilimsel ve çağdaş diş doktorluğu uygulamalarının yapıldığı rakamlı ülkeler arasında yer aldığını belirten uzmanlar “Cemiyet olarak yeterli ağız ve diş sıhhati seviyesine henüz kavuşabilmiş değiliz” dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi Ağız ve Diş Sıhhati Uzmanları, ağız ve diş sıhhatinin genel sıhhatin ehemmiyetli bir parçası olduğunu ve onu gözetmenin rehabilitasyon ettirmekten çok daha basit ve ekonomik olduğunu belirtti. Piyasada cazip görünen pek çok mahsul var. Bu mahsullerin arasından tercih yapmadan evvel diş doktorunuza müracaat etin. Zira, size uygun en iyi diş macunu ve fırçanın hangisi olduğu, ağzınızın vaziyetine göre farklılık gösterir.

İşte ipuçları…

Diş fırçası ne kadar kullanılmalı

Bir diş fırçasının kullanım süresi en fazla 2-3 ay olmalıdır. Ancak bu vakit, kullanım sıklığına ve fırçalama biçimine göre farklılık gösterebilir. Bir diş fırçasının bozulduğu, kıl demetlerinin birbirinden bölmesinden, ufalamasından ve eğilmesinden anlaşılır.

En doğru diş fırçalama tekniği hangisidir

Fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yanaştırılmalı ve dişler yatay olarak ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Arttan, dişetinden alta doğru bir süpürme hareketiyle operasyon bitirilir. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan dik olarak fırçalanmalıdır. Bakteri plağı ve besin artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka suratları, arka dişler ve dil de arınılmalıdır. Dişleri eskitecek kadar büyük bir güçle diş fırçalamaktan sakınılmalı ve dişler yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.

Dişetlerinin fırçalanması neden zorunludur

Diş fırçalama sırasında yapılması gereken değişik bir harekât da dişetlerinin fırçalanmasıdır. Fırçalama sırasında dişetlerinde kanama olsa da fırçalamaya ara verilmemeli ve doğru bir teknikle fırçalamaya devam edilmelidir. Bu sayede dişetinde, yanlış fırçalamaya bağlı olarak büyüyen ödem birkaç gün içerisinde iyileşir ve kanama da kendiliğinden geçer.

Diş ipi kullanılırken nelere dikkat etmek gerekir

– Diş ipi kullanımına başlarken, basit kullanım emeliyle mumlu diş ipleri seçim edilir. Ayrıca çürük gelişiminin önlenmesine destekçi olacak fluoridli diş ipleri de seçim edilebilir.

– Diş ipi her iki elin işaret parmağına dolanarak ve başparmak desteğiyle kullanılır.

– Diş ipini yavaş hareketlerle ve hakimiyetli bir biçimde dişler arasından geçirmek gerekir. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden sakınılmalıdır.

– Dişlerin ara surat bölgelerini en ideal biçimde arınabilmek için diş ipini, dişin üzerinde, “C” harfi çizecek biçimde ileri-geri ve yukarıya-alt doğru hareket ettirmek gerekir.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı