Diyet

Meyve yemek kilo aldırır mı

Meyve yemek kilo aldırır mı

Meyveler, şuursuz harcandığında bir hayli sıhhat meselesine neden olabilir. Özellikle zayıflama yarıyılında yüklendiğimiz meyveler kapsadıkları şeker sebebiyle kilo aldırıyor. Peki meyveler nasıl ve hangi ölçüde harcanmalı? En suçsuz ve en riskleri meyveler hangileri? İşte meyve tüketimine dair ehemmiyetli ayrıntılar.

Kilo vermek için meyvelere yüklenmeyin

Sıhhatlı beslenmenin olmazsa olmazları arasında yer alan meyveler, şuursuz harcandığında bir hayli sıhhat meselesine ve kilo alımına neden olabilir. Günde 4- 5 porsiyona kadar basmakalıp olarak kabul edilen meyve tüketimi mübalağa etildiğinde kan şekerinde ani düşüş ve yükselişlere neden olarak kilo alımını süratlendirir. Ayrıca metabolik balansta da meselelere neden olur.

Meyveler tatlı yeme isteğini artırıyor

Meyveler protein ve yağ kapsamaz. Ancak içeriklerinde bol ölçüde karbonhidrat, vitamin ve mineral bulunur. Meyvedeki karbonhidrat meyve şekeri olarak öğrenilen fruktoz. Dolayısıyla meyve yerken aynı zamanda şeker harcanmış olur. Çok fazla ölçüde meyve yenilmesi kandaki şeker oranının süratle yükselip aynı süratle düşmesine neden olur. Bu gidişat hem açlığı tetikliyor, hem de tekerrür tekerrür tatlı şeyler yeme eğilimini çoğaldırır. Dolayısıyla da fazla meyve yenilmesi gidişatında kilo almak kaçınılmaz hale kazanç.

Yalnızca meyve yemek bedenin balansını bozar

“Yazı yalnızca meyve yiyerek geçiririm.” diye düşünmek büyük bir kusur. Zira 10 gün süresince yalnızca meyve ile beslenmek dahi bedenin tüm balansını alt üst etmeye yeterli. Yalnızca meyve ile beslenenler natürel olarak öbür gıdalardan yeteri ölçüde harcayamaz. Karbonhidrat kapsayan bir yiyeceği bu kadar bol ölçüde harcamak, protein ve yağ alımında eksilmeye, dolayısıyla da metabolizmada bozukluklara ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Yaz meyvelerinin en suçsuzu erik

Sıhhatlı beslenmenin olmazsa olmaz kaidelerinin başında meyve ve sebzeleri mevsiminde yemek kazanç. Yaz ayları meyve açısından çok zengin bir yarıyıl. Erikten kiraza, şeftaliden üzüme kadar çok muhtelif ve lezzetli meyvelere basitlikle erişmek muhtemel. Ancak meyveleri yerken de kapsadıkları şeker içeriği ve yeme ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Yaz meyvelerinin en suçsuzu erik. Ancak ne kadar suçsuz olsa da ölçüsüne yeniden de dikkat etmek gerekir. Yeşil erikten 5-6 adet, mürdüm ya da malta eriğinden ise 2- 3 adet yenilmesi günlük meyve gereksiniminizin dörtte birini karşılar.

Karpuz ve kavun riskli ikili

Kavun ve karpuz şeker oranı azami olan meyvelerin arasında yer alır. Bu sebeple, “Su gibi zati, bol bol karpuz yiyeyim” yaklaşımı yanılgılıdır. Kavun ve karpuz çok ince bir dilim halinde yenilmeli ve asla ana öğün yerine konulmamalıdır. Özellikle şuursuz bir biçimde yapılan perhizlerde karpuzun bol ölçüde yenilmesi kilo vermenin aksine fazla kilo olarak geri döner.

Aç karnına meyve yemeyin

Meyveleri aç karnına ya da yemek yerine harcamak bir hayli sıhhat meselesini birliktesi getiriyor. Açken fazla ölçüde yenilen meyveler, kan şekerinde süratli başkalaşımlara neden oluyor. Meyvelerle beslenmek, kilo alımına, kan şekerinin aniden yükselmesine ve düşmesine neden olabiliyor. Bu sebeple meyveleri tercihen ara öğün saatlerinde harcamak gerekiyor. Şeker hastalarında veya hipoglisemisi olanlarda meyve yanında süt, yoğurt, ayran, peynir gibi bir gıdayla harcamak şeker balansını daha iyi sağlıyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı