Coronavirüse çürük dişle yakalanmayın
Dr. Münevveroğlu, başta coronavirüs olmak üzere tüm grip çeşitlerinde ağız ve diş hijyeninin oldukça ehemmiyetli olduğunu vurgulayarak hastalık esnasında, immün sistemin cılız düşmesi sebebiyle ağız florasındaki bakteri rakamının arttığına söyledi.
Çürük dişler beden mukavemetini düşürüyor
Çürük dişin beden mukavemetini düşürdüğünü belirten Dr. Öğr. Azası Aslı Patır Münevveroğlu, “Dişler arasında bulunan çürük, beden mukavemetinin düşmesine neden olarak coronavirüs gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini sarih hale getirebilir. AVM’ler başta olmak üzere kamuya sarih alanlarda diş fırçalamaktan kaçının. Zira ortak alanlarda diş fırçalarken başta coronavirüs, domuz gribi gibi virüslere sarih hale kazançsınız” dedi.
Enfeksiyon tehlikeyi çoğalıyor
Dr. Münevveroğlu, “Buna bağlı olarak diş etlerinde kanama ve dişlerde sızı görülebilir; sızı sebebi ile diş fırçalamanın beceriksiz yapılması, diş çürükleri ve diş eti enfeksiyonlarının çoğalmasına neden olur. Ayrıca dişler arasında bulunan bir çürük, beden mukavemetinin düşmesine neden olarak coronavirüs gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini sarih hale getirebilir” ifadelerini kullandı.
AVM’de diş fırçalamayın
Coronavirüs, domuz gribi gibi solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için kumpaslı diş fırçalamanın ehemmiyet taşıdığına dikkati sürükleyen Dr. Münevveroğlu, şöyle devam etti: “AVM’ler başta olmak üzere kamuya sarih alanlarda diş fırçalamaktan kaçının. Zira ortak alanlarda diş fırçalarken başta coronavirüs, domuz gribi gibi virüslere sarih hale kazançsınız. Virüsler ağız yoluyla çok basit bulaşabilir. Hastalık zamanınca kullanılan diş fırçası üzerinde virüs ve bakteriler birikebilir; bakterilerden değişik olarak virüsler beden dışında da çok uzun vakit canlılıklarını sürdürebildikleri için uygun civarda hastalığa tekerrür neden olabilir. Bu sebeple, fertlerin grip yarıyılında kullandıkları diş fırçalarını hastalık bittikten sonra yenisi ile değiştirmeleri ve diş macununun fırçaya temas ettirilmemesi ehemmiyet taşıyor. Hastalık yarıyılında, bedenden su kaybını önlemek için bol bol akışkan tüketimi gerekir. Şayet ağız susuz kalırsa kurur ve daha asidik bir hale kazanç; bu da diş minesinin eskimesine ve dişlerde çürük gelişimine neden olabilir.”