Sağlık

Diş ve Çene bozukluklarının sebebi parmak emme alışkanlığı

Diş ve Çene bozukluklarının sebebi parmak emme alışkanlığı

Okan Üniversitesi Diş Sağlık Kurumu Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Eğlenen, ”Parmak emme alışkanlığı uzun müddet devam ettiğinde sarih kapanış dediğimiz, üst ön dişlerin alt ön dişleri yeterince örtmediği vaziyet ortaya çıkmaktadır. Üst ön dişler daha önde, alt çene ise sıradandan daha geride konumlanır. Üst çenede daralma ve buna bağlı olarak dişlerde çapraşıklıklar alana kazanç. Ayrıca, parmakta da biçim bozuklukları görülür” dedi.

Parmak emme Rehabilitasyonu

Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Eğlenen, ”Şayet karmaşık dişlenme yarıyılında, başka bir deyişle daimi ve süt dişlerinin ağızda birlikte bulunduğu yarıyılda, bu alışkanlık terk edilirse, ortaya çıkan bozukluklar kendiliğinden düzelebilir. Aksi gidişatta, kalıcı hale kazanç ve düzelme ancak ortodontik rehabilitasyon ile sağlanabilir. Hatta erken yarıyılda rehabilitasyon uygulanmazsa, çene ilişkilerinin düzenlenmesi için yetişkin yaşta cerrahi operasyon bile gerekebilir” dedi.

Eğlenen, parmak emen çocuklara karşı nasıl bir yol izlenilmesi gerektiği mevzusunda da bilgi verdi: “Parmak emen çocukların erken yarıyılda bir ortodonti uzmanına görünmeleri ve bu alışkanlığın bir an evvel vazgeçtirilmesi zorunludur. Ortodonti uzmanı tarafından yapılan statik veya hareketli ağız içi makinelerle alışkanlığın önüne geçilir ve rehabilitasyon sağlanır, ancak duygusal gereksinimler de parmak emme gibi alışkanlıklara neden olabildiği için, aynı zamanda bir psikolog veya pedagog takviyeyi almak da uygun olabilir. Alışkanlıklara bağlı çene bozukluklarında en ehemmiyetli nokta, sualin erken tanı ve rehabilitasyonudur. Aksi takdirde, daha ileri yaşlarda, daha uzun süren, ve daha maliyetli rehabilitasyonlara lüzum dinlenecektir” dedi.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı