Sağlık

Ağrılar vücudun uyarı sistemidir

Ağrılar vücudun uyarı sistemidir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ağırman, masajın tedavi edici bir müdahale olduğunu ve her tıbbi uygulamanın endikasyonu, dozu ve yöntemi olması gerektiği konusunda dikkatli olmamız gerektiğini söyledi. Kişiye ve şikayete uygun olarak yapılan masaj tedavisinin olumlu etkilerinden de bahsetti.

Kanserin habercisi olabilir

Kulaktan dolma bilgilerle masaj tedavilerine başlayanları uyaran Dr. Ağırman, şöyle devam etti: “Unutmayın ki ağrılar her zaman kas-iskelet sisteminden kaynaklanmayabilir. Ağrı, vücudumuzdaki birçok rahatsızlıkta, hastalıkta bir uyarı sistemi olarak görev görür. Farklı hastalıklar, öncelikle ağrı şikayeti ile ortaya çıkıp, sonra hastalığın gerçek bulguları ile karşılaşılabilir. Örnek olarak verilecek olursa, iç organ rahatsızlıkları (pankreas, safra kesesi vb.) sırt ağrısı şeklinde başlayabilir veya böbrek kaynaklı bir hastalık, yansıyan ağrı şeklinde bel ağrısı yapabilir. Özellikle yaşlılarda kanser gibi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle, masaj tedavilerine başlamadan önce muhakkak uzman bir hekim tarafından hasta değerlendirilmeli, uygun tedavi yöntemleri hakkında fikir alınmalı. Uzun süren ağrılarda, tekrarlayan ağrılarda, beraberinde başka şikayetlerin varlığında, ileri yaş hastalarda ve bilinen başka bir hastalığı olanlarda masaj tedavisi önerilirken dikkatli olunmalıdır. Hastalığı artırabilecek veya tanıyı geciktirecek her türlü uygulamadan kaçınmak amacıyla uzman hekime danışılmalı, ehil olmayan kişilerin tedavi uygulamalarından kaçınılmalıdır.”

Sağlıklı insanda bile yan etkisi var

Dr. Ağırman, birçok hastalık ve şikayette, istenen etkiyi sağlamak için farklı yöntemlerin kullanıldığına değinerek şu bilgileri verdi: “Burada önemli olan nokta, hastayı doğru değerlendirmek, şikayetlerini ve muayene bulguların detaylıca irdelemek ve kişiye özgü en etkili yöntemi sunmaktır. Masaj, bütün tedavilerde olduğu gibi, hiç yan etkisi olmayan bir tedavi yöntemi değildir. Sağlıklı insanlarda dahi kalbe gelen venöz dönüşü artırarak kalp vuruş volümünü artırır. Kalp yükünün artırılmaması gereken hastalıklarda ve derin ven trombozu gibi damar tıkanıklıklarının olduğu durumlarda kesinlikle yapılmaması gereken bir uygulamadır. Malign hastalıklarda (kanser), damar tıkanıklıklarında, infekte dokularda veya inflamasyonla giden iltihabi hastalıklarda, aktif romatizmal hastalıklarda uygulanmamalı. Hastanın kullandığı ilaçlar, özellikle kan sulandırıcı varlığında yine masajdan kaçınılmalı.”

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı